Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес купи Браун Гран при

Мерцедес купи Браун Гран при

43
0

Компанията Мерцедес купи отбора на Браун Гран при, но ще продължи да доставя двигатели на Макларън до 2015 г., съобщиха днес от щутгартския концерн. Месеци наред във Формула 1 се въртеше слух за такова действие от страна на автомобилния производител, но сделката бе приключена едва след края на сезона. Браун спечелиха и двете световни титли в Гран при за 2009 г. с мотори на Мерцедес, след като сключиха сделка в последния момент преди началото на състезателната година.

Даймлер AG заедно с Аабар Инвестмънтс (най-големият акционер в щутгартския концерн с 9,1% от акциите) придобиват 75,1% от Браун, като дяловете им са съответно 45,1% и 30%. Останалите остават при настоящите акционери. Сделката, се допълва в съобщението, е предмет на одобрение от Европейския съюз и антимонополните власти в Швейцария. В основата са новите отбори и условия във Формула 1, твърдят от Щутгарт – намаляването на разходите и по-големия дял от приходите, разпределян между екипите (което е заложено в подписания през лятото нов договор Конкорд).

Решението, продължава изявлението на компанията, възражда състезателната история на Мерцедес-Бенц, при това точно при 75-ия юбилей на оригиналните Сребърни стрели.

– Мерцедес-Бенц е най-стойностната и добре позната автомобилна премиум марка в света. Този бранд търси съревнование от най-високо качество във всички свързани сфери, за да продължи да подобрява представянето си в лицето на нови предизвикателства – заяви на пресконференцията в Щутгарт главният изпълнителен директор на Даймлер и шеф на Мерцедес-Бенц Карс д-р Дитер Цетче.