Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес най-бързи в първата сесия на Силвърстоун

Мерцедес най-бързи в първата сесия на Силвърстоун

18
0
Нико Розберг

Пилотите на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън бяха най-бързи в първата свободна тренировка преди неделната Гран при на Великобритания. Немският пилот изпревари съекипника си с малко над 0,7 сек. Трето време даде Фернандо Алонсо (Ферари).

При хладно и малко облачно време започна първата тренировка – 17 градуса температура на въздуха и 27 градуса на пистата. Кевин Магнусен бе първият пилот на трасето. Робин Фрийнс бе на мястото на Камуи Кобаяши (Катерам) за тази сесия, Гийдо ван дер Гарде зае кокпита на Заубер-а на Адриан Сутил, а Даниел Хункандея седна във Форс Индия-та на Нико Хюлкенберг. Сузи Волф пък стана първата жена от 22 години насам, взела участие в официална сесия от Формула 1. Съпругата на спортния директор на Мерцедес Тото Волф замести Валтери Ботас за тренировката.

Днес е напълно стандартен петък. Вършим си домашната работа за шасито, преглеждаме нови части. Днешният ден е съвсем типичен. Няма никакви промени в програмата заради Сузи. Смятаме, че тя може да свърши необходимата работа – заяви техническият шеф на Уилямс Пат Саймъндс.

В първите минути от изпитанията Кими Райконен бе предупреден за силен вятър в завоя Копс. Люис Хамилтън пък се оплака, че управлението на неговия Мерцедес не е съвсем добро. Очакванията към английския пилот на тима от Бракли са огромни този уикенд и той заяви вчера, че ще направи всичко възможно, за да спечели домашния си старт.

Пастор Малдонадо пък получи съобщение точно на изхода от питлейна да изключи Лотус-а си, като механиците на екипа след това го прибраха в бокса, за да установят какъв е проблемът. Минути по-късно Сузи Волф спря на трасето, като по радиото спомена, че е паднало налягането на маслото. Това се случи в петата й обиколка на Силвърстоун, като тя бе успяла да даде време – 1:44.212 мин. Катерам откриха проблем в колата на Фрийнс и трябваше да свалят пода на СТ05, за да го поправят. Дженсън Бътън съобщи на екипа си, че изглежда прегрява предните гуми на своя Макларън и предната част на колата е много нестабилна.

Почти половин час след началото на тренировката начело в класирането бе Нико Розберг с 1:36.58 мин. В 28-ата минута от сесията Фелипе Маса катастрофира тежко на излизане от Стоу. Пилотът бе невредим. Колата обаче бе доста потрошена и не бе ясно дали механиците ще успеят да я поправят за втората сесия. Уилямс изживяха трудно начало на подготовката за домашния си старт и Гран при №200 за Маса. Междувременно бе установено, че повредата в колата на Сузи Волф е в двигателя с вътрешно горене.

Денят ми бе доста труден, но това е Формула 1 понякога. Момчетата преглеждат колата и се надяват да я поправят за втората сесия. Искам да кажа огромно благодаря на всички за подкрепата – тя означава много за мен и наистина помага. Беше чудесно да изляза на пистата. Най-хубавото усещане. Имаше сериозен медиен шум около появата ми, но след като сложих каската, чувството бе просто прекрасно. Жалко, че излизането ми бе кратко, но сега нямам търпение за Хокенхайм – коментира тя пред ВВС.

Тренировката бе прекратена, докато маршалите разчистят разлетелите се отломки. Часовникът не бе спрян, което означаваше, че сесията няма да бъде продължена и ще приключи в нормалния си час. Тя бе подновена 15 минути след появата на червените флагове и на трасето излязоха Данил Квят и Ромейн Грожан.

Тони Рос се обади на Розберг, че за засекли проблем в ERS системата на неговия Мерцедес, но ще се обадят по-късно с допълнителна информация. Неговото време все още бе най-добро в сесията, като той го подобри до 1:35.424 мин. Хамилтън получи съобщение, че губи 0,2 сек от съотборника си в първи сектор на пистата. Пийт Бонингтън допълни, че гумите явно не са съвсем загрели в първи бърз тур. Англичанинът бе втори в подреждането, на 0,731 сек от Нико.

Маркус Ериксон излетя на Бекетс и предизвика появата на предупредителни знамена. Това предизвика още едно забавяне на работата, макар че този път сесията не бе спряна.

Поредният проблем в автомобил бе в Ред Бул RB10 на Даниел Рикиардо. Австралиецът се обади, че нещо странно се случва и се опасява, че ще пострада скоростната му кутия, при което го извикаха да се прибере в бокса. Той бе четвърти в класирането 15 минути преди края на тренировка, докато Себастиан Фетел бе на шеста позиция. Фернандо Алонсо заемаше третото място зад двата болида на Мерцедес, следван от съотборника си във Ферари Кими Райконен.

Розберг остана пръв до края на тренировката. След него бе съотборникът му Хамилтън. В подреждането следваха Алонсо, Рикиардо, Райконен, Фетел, Бътън.