Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес: По-късното начало на тестовете няма да е проблем

Мерцедес: По-късното начало на тестовете няма да е проблем

30
0
бокс,Мерцедес

Новият сезон във Формула 1 на практика ще започне на 7 февруари. Тогава ще се състоят първите тестове за годината на Херес. Мерцедес също ще вземат учасатие в тях, но с W02 – колата използвана през този сезон. Новият болид на отбора трябва да направи своя дебют във вторите изпитания, които започват на 21 февруари в Барселона. Така че преди първото състезание за годината от екипа ще имат едва осем дни на разположение, да развиват и настройват колата.

Според Ник Фрай, мениджмънт директорът на отбора, това обаче не е недостатък.

„Времето, инвестирано в развитието на колата е ползотворно от това на пистата“, обясни Фрай пред Ауто, Мотор унд Шпорт. Чрез ставащата все по-прецизна компютърна техника за симулации могат да се провеждат много повече изпитания, които преди е трябвало да бъдат правени на писта. Това важи и за пилотите, които могат да свикват с колата още преди да са я видели на пистата.

Освен това, допълнителното време във фабриката щяло да помогне за успешното провеждане на задължителния краштест. През този сезон това трябва да стане още преди първия ден, а не както бе през миналата година преди първото състезание. Спортният директор на Мерцедес, Норберт Хауг, също смята, че двете седмици допълнително време за развитие могат да бъдат добре инвестирани.

„Сигурен съм, че и други отбори ще възприемат нашата тактика“, обясни Хауг.

Дали сметката на отборите ще излезе вярна, ще разберем едва след началото на сезона. През изминалата година Макларън следваха подобна стратегия. Заради проблеми с изпускателната система обаче екипът не бе в състояние да проведе изпитанията си според предвидения план и замина за Австралия, изоставайки от главния си съперник Ред Бул. Това бе отчетено и от Дженсън Бътън, според когото прекалено късното качване в колата било отговорно за трудния старт на годината за екипа. Англичанинът предупреди, че нещата трябва да се променят за 2012 г.