Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес с предимство в първата тренировка във Франция

Мерцедес с предимство в първата тренировка във Франция

2120
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка: Мерцедес

Пилотите на Мерцедес имаха предимство спрямо конкуренцията в първата свободна тренировка за Гран при на Франция. Най-бърз бе шампионът Люис Хамилтън, следван от съотборника си Валтери Ботас на 0.069 сек.

Трети остана Шарл Льоклер. В най-бързата си обиколка пилотът на Ферари изостана на 0.373 сек. от водача. Другият пилот на Скудерията Себастиан Фетел се класира 5-и. Между двамата се вклини Макс Верстапен с Ред Бул.

Тренировката започна при доста топло време. Температурата на въздуха бе близо 27 градуса, а на асфалта над 40. В сесията за Уилямс кара резервният пилот Никола Латифи на мястото на титуляра Джордж Ръсел.

Пилотите на Ред Бул излязоха на трасето с аеробоя по колата за изследване на новите елементи по автомобила. Той има нови огледала, джанти и дефлектори. Карлос Сайнц първи записа бърза обиколка. След него това направиха Льоклер и Фетел.

Себастиан изпробваше новото предно крило на болида, докато Шарл бе със старото. Двамата редуваха бавни с по-бързи обиколки.

След това германецът се върна също към стария преден спойлер на Скудерията.
Дани Квят с Торо Росо се завъртя на трасето, но успя да се върне бързо. Санц бе с най-добро време, следван от Льоклер и Фетел.

В следващите минути и пилотите на Мерцедес излязоха на пистата с гумите софт, които на Пол Рикар са от типа С4. В класирането поведе Ботас, следван от Верстапен и Хамилтън. Валтери се оплака от поведението на волана му, който дърпа надясно.

С нови гуми софт Гасли излезе начело в класирането. Но неговото време бе подобрено от Ландо Норис с Макларън с 0.161 сек. Още по-бърз беше Хамилтън, който поведе с 1:34.106 мин. Ботас обаче свали цели 3 десети. Люис отговори с 1:33.272 мин, а Ботас бе на 0.1 сек зад него. Верстапен зае 3-ото място на 0.346 сек. Гасли бе 4-и на 0.8 сек.

В следващия си опит за бърз тур Верстапен се завъртя при спирането за шикана между двете обратни прави. Пилотите на Мерцедес подобриха още времената си. Хамилтън записа 1:32.738 мин, а Ботас бе само на 0.069 сек. С нови комплекти излязоха и пилотите на Ферари. Льоклер записа 3-о време, а Фетел 5-о. Пасивът на Шарл бе 0.373 сек.