Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес ще осигурят F1 тест на Кубица, ако се възстанови достатъчно

Мерцедес ще осигурят F1 тест на Кубица, ако се възстанови достатъчно

46
0
Роберт Кубица

Мерцедес са готови да осигурят тест за Роберт Кубица с болид от Формула 1, ако полякът се възстанови достатъчно, за да е в състояние да кара такъв автомобил. Той се състезава в европейския рали шампионат (ERC) и WRC2 със Ситроен, но със специално пригодено управление.

По-рано тази година Кубица направи тест с Мерцедес за DTM на пистата Рикардо Тормо до Валенсия. Той кара и в симулатора на отбора в Бракли, което потвърди лично по време на рали Азорски острови миналия уикенд.

Ако има някакъв шанс да е в кола от DTM или кокпита на F1 болид, за нас ще е удоволствие да му ги осигурим. Всеки отбор би желал Роберт Кубица да е при тях – заяви моторспорт директорът на Мерцедес Тото Волф пред ВВС Спорт. – Познавам го от 10 години, но това как иска да ни помогне зависи изцяло от него, а в момента той е фокусиран основно върху ралитата. Там желае да постигне успех, това ще прави в (близко) бъдеще.

Дясната ръка на 28-годишния пилот все още се възстановява от контузиите, получени при катастрофата му на рали Ронде ди Андора в началото на 2011 г. Той провежда редовна рехабилитация.

Според ВВС Спорт Кубица може да използва пак симулатора на Мерцедес, ако пожелае. Самият Роберт няколко пъти е подчертавал, че много би искал да се върне в F1, но това не е възможно понастоящем.

– Ралитата са най-добрата ми опция за постепенно връщане (към спорта). За тази година това ще е работата ми. Няма гаранция дали ще карам пак или не в F1– обясни той пред Аутоспорт. – Понастоящем не съм в състояние да карам едноместен състезателен автомобил, а не съм си представял да карам друг тип коли на писта. Според мен DTM е един от шампионатите на най-високо ниво. Сред състезаващите се там състезатели има поне 10, които могат да печелят победи. Не че не се интересувам от такива коли или GT, или нещо друго. Просто имам нещо наум и опитвам всичко, за да го постигна. Може би един ден в бъдещето ще карам в DTM или GT, тъй като тогава ще чувствам, че моментът е правилен за това. Още съм млад, мисля, че все още мога да постигна нещо в автомобилния спорт и ще дам най-доброто от себе си. Изобщо не може да се каже дали пак ще съм в F1. Преминах през труден период. Бих казал, че сега ми е по-лесно, но определено предпочитам да съм във Формула 1. Реалността е различна.