Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Мерцедес обмислят дали да сменят двигателя на Хамилтън в Турция

От Мерцедес обмислят дали да сменят двигателя на Хамилтън в Турция

13265
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка: Мерцедес

От Мерцедес обмислят дали да сменят задвижващата система на Люис Хамилтън по време на предстоящия уикенд за Гран при на Турция. Шефът на екипа Тото Волф призна, че е възможно подобно стратегическо решение да бъде взето на Истанбул парк.

Въпросът дали на Хамилтън му е необходима допълнителна задвижваща система и кога би могла да бъде монтирана тя вълнува както Мерцедес, така и съперниците от Ред Бул. Скоро се появиха предположения, че в отбора от Бракли може би се тревожат за издръжливостта на агрегатите си. Причината бяха различни проблеми не само в заводския тим на щутгартския концерн, но и при клиентските отбори, използващи мотори от Бриксуърт.

Хамилтън сложи третата си, позволена за сезона задвижваща система в първия състезателен уикенд след лятната пауза – Гран при на Белгия. Всеки следващ използван компонент ще носи наказание. Седемкратният световен шампион и Макс Верстапен неколкократно се сменяха начело в генералното класиране. След надпреварата в Русия англичанинът води, но с аванс от едва 2 точки. Това означава, че нито един от претендентите за титлата тази година не може да си позволи отпадане, тъй като наваксването на загубения актив би било изключително сложно до края на сезона. Точно това отбеляза и Тото Волф пред Скай Спортс.

„Възможно е (да се направи смяна). Все още не е окончателно решено кога и как“, коментира ръководителят на Мерцедес

„Най-важното е да няма отпадания заради някакъв проблем с издръжливостта. Можем да се справим с промените (в подреждането), ако се класираме втори или трети. Подобен вариант според мен е OK. Шампионатът е дълъг. Но не и при отпадане.“

Волф повтори, че в Мерцедес преглеждат задвижващите системи, за да са сигурни, че няма да имат грижи с издръжливостта им. След края на анализа ще бъдат взимани решения.

До края на сезон 2021 остават – заедно с Турция тази седмица – 7 старта. Две от пистите – уличната в Джеда, Саудитска Арабия и Лосаил в Катар – са непознати за отборите от Формула 1. Според Кристиан Хорнер силите на останалите трасета са 50-50 за Ред Бул и Мерцедес. Хелмут Марко е убеден, че предимството е на страната на отбора от Милтън Кийнс.