Начало Лайфстайл Мерцедес W196 на Фанджо продаден за близо $30 млн.

Мерцедес W196 на Фанджо продаден за близо $30 млн.

92
0
Хуан Мануел Фанджо

Болид на Мерцедес – W196, номер на шосето 00006/54, с който Хуан Мануел Фанджо печели немската и швейцарската Гран при във Формула 1 през 1954 г. – бе продаден на търг по време на Фестивала на скоростта в Гудууд този уикенд за близо 30 милиона долара. През 1954-та легендарният аржентински пилот печели втората от общо петте си титли.

От автомобила се интересуваха колекционери от три различни континента. Експерти очакваха цената му да достигне около $15 млн., а колата всъщност бе продадена за почти два пъти повече. Предишният рекорд бе поставен през 2011 г., за прототип Ферари Теста Роса от 1957 г. бяха платени близо $16,5 млн. Печелившата оферта за този Мерцедес W196 е от частен купувач и е направена по телефона, разясниха организаторите на аукциона Бонамс.

През ръцете ми са преминали някои от най-желаните и важни коли в цялата автомобилна история, но с този легендарен болид достигнах истински връх в продължаващата ми вече пет десетилетия кариера в такъв тип търгове – коментира председателят на Бонамс Робърт Брукс. – За мен бе и невероятна лична привилегия да управлявам продажбата на този автомобил. Той е не само една от най-важните спортни коли на 20-ти век, но и най-важната историческа Гран при кола, предлагана някога за продажба.

8 души по телефона и трима от публиката на търга в Гудууд са имали оферти за Мерцедес-а.

Повече от десет души бяха готови да похарчат сериозни пари. От тях едва петима получиха шанса да дадат предложенията си. Винаги сме знаели, че това е един много, много важен автомобил – допълни Джеймс Найт, също от Бонамс.