Начало Избрани Метеорологичните условия може да са от решаващо значение за уикенда в Канада

Метеорологичните условия може да са от решаващо значение за уикенда в Канада

2507
0
Гран при на Канада 2022
снимка, Пирели

Гран при на Канада е девети кръг от сезон 2022 в F1. Състезанието на пистата Жил Вилньов се завръща в календара на световния шампионат след двегодишно отсъствие заради пандемията от коронавирус. Трасето край Монреал има някои общи елементи с Баку, благодарение на огромните изисквания за сцепление и спиране върху бързо променяща се повърхност. Основите разлики са по-ниските максимални скорости и по-хладното време.

За трети пореден състезателен уикенд Пирели ще предостави най-меките гуми от гамата си

Типовете смеси C3, C4 и C5 ще са съответно хард, медиум и софт. Канадската писта е домакин на кръг от F1 от 1978 г. до момента, с изключение на 1987, 2009, 2020 и 2021 г.

Времето често е било основна характеристика на Гран при на Канада. Състезанието от 2011 г. все още е най-дългото в историята на F1 благодарение на шестте периода на кола за сигурност и дългото прекъсване. Никога не е лесно да се предвидят метеорологичните условия на Жил Вилньов. Има голяма вероятност за валежи от дъжд по време на някоя от сесиите.

Характеристики на пистата в Канада
снимка, Пирели

 

налягане в гумите
снимка, Пирели

Канада ще постави редица въпросителни пред отборите. Времето на пистата Жил Вилньов често е променливо. Всички предишни данни са отпреди три години. Сега имаме напълно различна гама гуми с нови смеси и структури. Трасето край Монреал почти не се използва. Това ще доведе до много висока степен на еволюция. В сравнение с последното си посещение в Канада, пилотите трябва да намерят по-стабилни смеси с по-широк работен диапазон, което ще им позволи да натискат по-силно през всеки стинт с много по-малък риск от прегряване. Интересен аспект на Монреал е, че в него има едно от най-ниските наказания за загуба на време в питлейна в календара. Това означава, че един автомобил може да влезе и да излезе от питлейна за по-малко от 20 секунди. Така могат да бъдат открити няколко възможности за стратегия“, спортният директор на Пирели за F1 Марио Изола.