Начало Избрани Mик Шумахер пропуска състезанието в Саудитска Арабия

Mик Шумахер пропуска състезанието в Саудитска Арабия

5009
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер, снимка Хаас

Mик Шумахер пропуска състезанието в Саудитска Арабия. Toва бе официално потвърдено от екипа на Хаас след тежката катастрофа на германския състезател в квалификацията на уличната писта в Джеда.

Шумахер трябваше да бъде откаран в болница, след като автомобилът му катастрофира тежко на завой 12 на пистата  в Джеда. Бившият шампион от Формула 2 е бил в създание при пристигането на медицинския автомобил. След това той е бил изваден от разбития болид VF-22 и качен в линейка, после прехвърлен с хеликоптер във военна болница.

Германският състезател е бил видян да разговаря с медицинския персонал. После отборът на Хаас е потвърдил, че Мик е провел телефонен разговор с майка си и е физически добре.

Шефът на Хаас Гюнтер Щайнер изключи възможността Шумахер да участва в неделната Гран при, тъй като може да се наложи да остане в болница през нощта.

„Най-хубавото е, че Мик очевидно няма наранявания. В момента той  е в болницата, където бива преглеждан от лекарите. Така че в сега се намира е в добри ръце, каза Щайнер в изявление на екипа.

Има вероятност да му се наложи да остане за наблюдение през нощта в болницата. Въз основа на тези факти и на ситуацията, в която се намираме, решихме да не пускаме неговия автомобил в утрешното състезание.“

По време на продължителния червен флаг, последвал след инцидента на Шумахер, Щайнер вече е бил намекнал, че ще изтегли автомобила на германеца.

„Не бихме поемали някакъв риск утре. Това никак не е редно. Знаете, че след две седмици сме в Мелбърн и е по-добре да се съсредоточим върху него, за да сме сигурни, че сме напълно готови“, каза той пред F1 TV.

От автомобила нямаше да остане абсолютно нищо. След подобен удар всичко трябва да се върне за проверка. Със сигурност трябва да построим напълно нов болид.“

Според Щайнер, отборът не е имал радиовръзка с Шумахер след удара. Това означава, че е трябвало да изчака потвърждение за състоянието на пилота.

Нямахме никакъв радиоконтакт с него, защото след удара всичката електроника се разпадна“, обясни той.

Така че не знаехме абсолютно нищо. Но след това получихме съобщение, че е в съзнание. Това беше най-важното. Веднага след като го свалиха, казаха, че няма външни наранявания.“

Съотборникът на Шумахер Кевин Магнусен намери място в Q3 и ще стартира утрешната Гран при от десето място.

Самият Мик Шумахер публикува съобщение в социалните мрежи след тежкия инцидент на трасето. Германецът каза, че се чувства добре и благодари на всички за изпратени съобщение.