Начало Избрани Серхио Перес спечели хаотичната квалификация в Джеда

Серхио Перес спечели хаотичната квалификация в Джеда

4546
0
Серхио Перес
Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес спечели хаотичната квалификация за Голямата награда на Саудитска Арабия във Формула 1. Пилотът на Ред Бул записа първия си полпозишън и завърши пред състезателите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Четвърти остана световният шампион Макс Верстапен.

Сесията бе прекъсвана на два пъти поради инциденти с Николас Латифи и Мик Шумахер. Канадецът успя да се отърве без никакви наранявания, докато германският пилот на Хаас бе закаран с линейка до медицинския център на пистата, където бе установено, че няма контузии. Силният удар в стената на Мик предизвика червен флаг, който остана на трасето за повече около един час. В крайна сметка Шумахер бе качен в хеликоптер и откаран във военна болница за допълнителни прегледи.

23 градуса бе температурата на въздуха във втората квалификационна сесия от началото на сезон 2022 в F1. Тази на асфалтовата настилка на трасето бе едва 26, а влажността бе 55 %. На пистата в Джеда вече бе запалено изкуственото осветление.

Първи на пистата бяха състезателите на Хаас, Латифи и Жу. Всички те бяха с гуми софт. Малко след тях всички пилоти излязоха на трасето, с изключение на тези на Алпин и Валтери Ботас от Алфа Ромео.

Първото време записа Ландо Норис- 1.30.588, което веднага бе подобрено от Кевин Магнусен. Люис Хамилтън продължаваше да се бори с нестабилния болид на Мерцедес. 

След петата минута от старта на първия сегмент в квалификацията Льоклер и Сайнц бяха с червени сектори. Зад тях Николас Латифи от тима на Уилямс изпусна задницата на своя болид и се удари в мантинелите. Това предизвика червен флаг и спиране на сесията. Канадският състезател успя да излезе невредим и се качи в медицинската кола.

След възобновяването на Q1 състезателите отново се върнаха на пистата в Джеда. Макс Верстапен измести Магнусен от първото място, преди Льоклер и Сайнц да окупират първите две позиции. Хамилтън изоставаше с повече от секунда и за момента не намираше място в топ 10.

Единственият състезател без записана бърза обиколка бе Юки Цунода. Японецът продължаваше да бъде в бокса на Алфа Таури след като механиците работиха върху силовия агрегат на Хонда. Същевременно Верстапен успа да се вклини между двете коли на Ферари. Хамилтън продължаваше да изпитва затруднения и бе едва на 16-та позиция.

Седемкратният световен шампион направи нов бърз тур, който го прати едва на 15-та позиция. Британецът бе изместен от Ланс Строл и отпадна от квалификацията за Гран при на Саудитска Арабия. Това бе първо отпадане за Люис от състезателния уикенд в Бразилия през 2017 г. Пилотът на Мерцедес бе следван от Алекс Албон (Уилямс) и Нико Хюлкенберг (Астън Мартин). Последните две позиции бяха заети от съотборникът на Албон Николас Латифи и Юки Цунода с Алфа Таури, който така и не напусна гаража на своя тим.

Льоклер пръв напусна бокса след началото на Q2. Монегаскът веднага бе последван от всички останали негови колеги в F1. 24-годишният състезател на Ферари отново зае първата позиция след първите опити в Джеда. Неговото време не бе подобрено от Перес, Сайнц и Верстапен. Окон бе забавен от Рикиардо, което го принуди да върне газта. Ситуацията между двамата ще бъде разследвана след финала на квалификацията. Ботас също продължи добрата си форма от Бахрейн и отново беше с шести резултат, който бе по-добър от този на Ръсел. Междувременно Мик Шумахер правеше нова бърза обиколка. Германският пилот на Хаас се движеше с много висока скорост, когато изгуби контрол над своя болид и се разби в предпазните заграждения на 12-ти завой. Поради тази причина отново бяха развети червени флагове.

Според информация на американския тим, Шумахер е в съзнание и е бил качен в линейка, която е тръгнала към близкия медицински център.

Изчистването на пистата в Джеда преминаваше по-бавно от очакваното. Колата на Мик се раздели на две части в опит да бъде вдигната с кран. Маршалите по пистата продължаваха да правят всичко възможно, за да подготвят трасето. В допълнение на пистата се появиха медицинския автомобил и колата на сигурността, а хора от ФИА инспектираха почесването на асфалта.

След изминаване на повече от 45 минути след спиране на квалификационната сесия стана ясно, че Мик Шумахер няма наранявания и е откаран с медицински хеликоптер за допълнителни прегледи в болницата.

След второто рестартиране на Q2 пилотите отново напуснаха своите гаражи. Част от състезателите подобриха своите времена, а Сайнц изпревари своя съотборник във Ферари.

В края на втората част от квалификацията отпаднаха Норис, Рикиардо, Жу, Шумахер и Строл. Джордж Ръсел остана единственият болид със задвижване на Мерцедес, който намира място в челната десетка.

Льоклер и Верстапен излязоха в самото начало на Q3

Първото най-силно време в третия квалификационен сегмент записа пилотът от Монако- 1:28.446. Неговият съотборник Карлос Сайнц успя да го изпревари с 44 хилядни. Верстапен все още не бе със записано време, докато Перес се движеше трети.

Световният шампион се движеше с доста необичайно темпо, след като даде шесто време и се оплака от сцеплението на гумите на Пирели.

При последните опити на пилотите Льоклер летеше по пистата и излезе начело. Изненадващо Перес успя да измести пилота на Ферари и записа 1:28.200 минути. Зад него останаха Льоклер и Сайнц от тима на Ферари. Световният шампион Макс Верстапен (Ред Бул) остана четвърти, следван от Естебан Окон (Алпин), Джордж Ръсел (Мерцедес), Фернандо Алонсо (Алпин), Валтери Ботас с Алфа Ромео, Пиер Гасли (Алфа Таури) и Кевин Магнусен с Хаас.