Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари са доволни от работата на Мик Шумахер досега през сезон...

Във Ферари са доволни от работата на Мик Шумахер досега през сезон 2021

1225
0
Мик Шумахер и Макс Верстапен; Снимка Хаас
Мик Шумахер и Макс Верстапен; Снимка Хаас

Според шефа на Ферари Матия Биното Мик Шумахер изпълнява целите и постига добър прогрес в дебютния си сезон във Формула 1 с Хаас

22-годишният пилот спечели титлата във Формула 2 миналата година. След това от Скудерията осигуриха място в Хаас на пилота от своята академия. В Хаас обаче решиха да не развиват болида си за 2021 г. с цел да фокусират повече ресурси върху сезон 2022. Догодина влизат в сила нови технически правила.

Това решение доведе до трудни моменти през сезона дотук за пилотите на Хаас. Въпреки това Мик Шумахер имаше и добри моменти, като например първото си достигане до Q2 на квалификацията за Гран при на Франция. Силно бе представянето му и в Гран при на Унгария. На Хунгароринг Шумахер финишира на 12-то място след сериозни битки гума до гума с Макс Верстапен и Джордж Ръсел.

Биното е доволен от представянето на Мик Шумахер през първата половина на състезателната 2021 г.

„Споменахме в началото на сезона, че целта пред Мик в дебютния му сезон е на първо място да кара без напрежение, да се учи – каза Биното – Така че 2021-ва е важна година за него в това отношение. Смятам, че се справя добре с постигането на целта. Той се учи и напредва. Допусна и няколко грешки, но това също е част от процеса. Като цяло има защо да сме доволни. Важното за него е да продължи развитието си и да прогресира през втората половина на сезона. Убеден съм, че може да го постигне.“

Треньорът в академията на Ферари за млади пилоти Джок Клиър дори бе изненадан от прогреса на Мик

Бившият състезателен инженер има огромен опит в работата със състезатели и разказа в официалния подкаст Beyond the Grid за впечатленията си от младежа.

„В началото на годината разни хора ми казваха: „Как ще се справи срещу [Никита] Мазепин. На това отговарях, че няма да се изненадам ако Мазепин върви по-добре от него в квалификациите в началото, защото на Мик му отнема малко време да постигне нужната скорост. Мик обаче постигна чудесен прогрес в тази област. Бяхме я набелязали като нуждаеща се от работа. Според мен една от най-добрите му черти е, че като кажеш нещо веднъж, той се захваща веднага. И това ще му служи добре и нататък“, обясни Клиър.

Инженерът каза още, че Мик му прилича на баща си Михаел Шумахер.

„Маниерите, акцентът… И всичко това по определен начин е страхотно, тъй като ми напомня за доброто старо време. За мен бе удоволствие да работя с Михаел, сега е подобна радост да се трудя с приятен млад човек като Мик. Трудността идва от там, че с Михаел бях в края на кариерата му, а Мик едва започва своята.“

Хаас пък ще продължи да използва пилот от академията Ферари за следващия сезон

Дори Мик Шумахер да напусне Хаас, американският отбор ще наеме състезател от протежетата на Скудерията, потвърди шефът на отбора Гюнтер Щайнер.