Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мик Шумахер вижда светлина в тунела за Хаас

Мик Шумахер вижда светлина в тунела за Хаас

1825
0
Мик Шумахер и Макс Верстапен
Мик Шумахер задържа успешно зад гърба си Верстапен в продължение на дузина обиколки

Успешната защита на Мик Шумахер в Унгария, миналата неделя срещу претендента за титлата Макс Верстапен донесла „светлина“ в тунела за екипа на Хаас.

Сезонът е деморализиращ за отбора

Сезонът като цяло е деморализиращ за отбора, който единствен използа колата си от 2020 г. без почти никакви промени. Изменени са само детайлите, за които има нови изисквания в правилата. Изоставането е сериозно дори спрямо преките съперници от Уилямс и Алфа Ромео. Автомобилът на Хаас няма достатъчно аеродинамично притискане и страда от липса на баланс.

Мик Шумахер и Никита Мазепин нямат опит

Пилотите в екипа Мик Шумахер и Никита Мазепин нямат опит във Формура 1 и допускат грешки. Но в Унгария шампионът във Формула 2 за миналия сезон задържа успешно зад гърба си Верстапен в продължение на дузина обиколки. Колата на нидерландеца бе повредена, но Мик се бори успешно и с Даниел Рикиардо. Като цяло темпото му бе по-добро от обичайно, като се задържа дълго на около 3 сек зад австралиеца.

Мик Шумахер, Джордан 191
снимка: Хаас

„Не очаквах да ги задържа толкова дълго, но се радвам, че успях – завяви Шумахер след състезанието. – Успях да получа възможност да се боря с най-добрите момчета, два пъти излизах срещу Макс на пистата. Успях да отклоня атаки и да не се пропукам под натиск.“

В крайна сметка синът на седемкратният световен шампион Михаел Шумахер завърши 12-ти. Резултатът бе най-доброто класиране за пилот на Хаас, от деветото място на Ромен Грожан в Германия през миналата есен.

„Това наистина донесе светлина на всички в края на тунела отново, след разочароващ ден [събота], направихме успешно състезание – добави Шумахер. – Не очаквах да ги задържа толкова дълго, но се радвам, че успях“.

Никита Мазепин отново получи доста критики

Никита Мазепин; снимка: Хаас

За разлика от Мик Шумахер Никита Мазепин отново получи доста критики. Но руснакът заяви, че силно вярва в това, че ще има дълга кариера във Формула 1“. Той определи като „шибано досаден“ сблъсъка в питлейн с Кими Райконен и заяви, че очаква с нетърпение новото си шаси в Гран при на Белгия, което ще е по-леко и удобно за настройване.