Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мика Сало ще тества Ферари F10 на Сузука

Мика Сало ще тества Ферари F10 на Сузука

54
0
лого,Ферари

Мика Сало, който записа своето последно участие в Гран при, е получил в последните няколко дни изненадващо обаждане от Маранело. Финландецът, който през 1999 г. замести Михаел Шумахер в отбора на „червените“, ще кара след две седмици на Сузука Ферари F10 от 2010 г.

В същият уикенд, когато в Мелбърн ще бъде даден старта на сезона във Формула 1, на японското трасе ще се проведат Ferrari Racing Days. Самият Сало трудно намира думи за поканата.

„Бях много изненадан, когато ми се обадиха, защото аз от почти десет години не съм се качвал в болид от Формула 1″, обясни финландецът пред родната си телевизия MTV3. „Опитах се да разбера, дали става дума само за шоу презентация, но ми бе отказана допълнителна информация.“

В момента Ферари в лицето на Марк Жене, Джанкарло Фисикела и Андреа Бертолини, разполага с трима официални тест пилоти. Освен това младият Давиде Ригон от академията на Ферари за млади пилоти също е свързан тясно с тест програмата.

„Така и не ми стана ясно, защо някой от тези момчета няма да кара“, чуди се Сало.

Според актуалния регламент отборите от Формула 1 имат право на тестове извън официално предвидените единствено с коли, които са поне на две години. Така F10 е най-новата кола, с която могат да бъдат направени изпитания. Дали планираните събития на Сузука са панически опит да се решат проблеми, свързани с F2012 обаче може само да се спекулира.

Самият Сало не изключва подобен сценарий.

„Ако действително срещат непреодолими трудности, може би имат нужда да изпробват нещо съвсем различно.“

След обаждането обаче финландецът веднага е започна с физическа подготовка във фитнес студио, която предвид неговите 45 години вероятно ще му е доста необходима. „Все пак не става дума за разходка в парка, а за двудневен тест“, разкрива Сало последните му известни подробности, като именно Сузука бе пистата, на която той направи последното си състезание във Формула 1 през 2002 г.