Начало MotoGP News Милър пред Баная след края на първата свободна тренировка в Япония

Милър пред Баная след края на първата свободна тренировка в Япония

127
0
Джак Милър, Дукати
Джак Милър, снимка Дукати

Джак Милър зададе темпото след края на първата свободна тренировка за Гран при на Япония в MotoGP. Пилотът на Дукати записа най-бързата обиколка за 1:44.509 мин. Втори на 28 хилядни финишира неговият съотборник Франческо Баная. Трети на 49 хилядни от времето на Милър остана световният шампион Фабио Куартараро с Ямаха.

MotoGP най-накрая направи дългоочакваното си завръщане в Япония. Надпреварата на пистата Мотеги не се състоя през 2020 и 2021 г. заради ограниченията в Страната на изгряващото слънце, свързани с COVID-19. Времето преди началото на първата свободна тренировка бе сухо и облачни. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 26 и 28 градуса по Целзий.

Разписанието по време на уикенда в Япония е по-различно заради локацията на пистата и логистичните предизвикателства за отборите. Заради това състезателите направиха само една тренировъчна сесия с дължина 75 минути.

В първата част от сесията пилотите правеха основно състезателни симулации. През този уикенд ще има още двамата японски състезатели в лицето на Тецута Нагашима (Хонда) и Такуя Цуда (Сузуки), който замества контузения Жоан Мир. Междувременно Милър, Куартараро, Маркес и редица други пилоти си разменяха първата позиция в удължената първа тренировъчна сесия в Япония. Маркес допусна грешка на трети завой и мина през зоната за сигурност.

Ринс също излезе на първа позиция в един момент. Испанецът използва някои актуализации в аеродинамиката на своето Сузуки. Накагами също участва в сесията въпреки катастрофира в Гран при на Арагон. Пилотът на LCR Хонда използва специален дизайн на своята каска за домашната си Гран при.

Уикендът в Япония не започна по най-приятния начин за Енеа Бастианини. Италианецът катастрофира на пети завой в опит да подобри времето си.

В последните минути и секунди на първата свободна тренировка за Гран при на Япония Милър и Баная записаха най-добрите времена и дадоха ясна заявка за това кои ще са фаворитите за челните позиции. Трети остана Куартараро, който продължава да се възстановява от травмите, която получи по време на катастрофите  в Арагон.

Четвърти и пети завършиха Алейш Еспаргаро (Априлия) и Лука Марини (VR46 Дукати). Зад тях бяха състезателите на Репсол Хонда Марк Маркес и Пол Еспаргаро. Топ 10 допълниха Брад Байндър и Мигел Оливейра с КТМ, следвани от Маверик Винялес с втория мотор на Априлия. Благодарение на изключително малките разлики първите 19 състезатели бяха събрани в рамките на една секунда.