Начало Автомобили Mini на Мистър Бийн ни връща обратно в 70-те години на XX...

Mini на Мистър Бийн ни връща обратно в 70-те години на XX век

72
0

Автомобилни легенди от 70-те и 80-те години на миналия век застанаха на старт на 12-ото издание на Creme 21 Youngtimer Rally, което стартира на 25 септември 2013 година. Важна роля в състезанието има знаменит класически експонат на BMW Group Classic – Mini Mark III, забележително не само със своя ярък цвят Citron, но и с колоритната си телевизионна история. Това е един от класическите Mini автомобили управлявани от британския актьор и автомобилен фен Роуан Аткинсон в ролята на Мистър Бийн в едноименната британската комедия.

Автомобилът Mini, участвал в телевизионната поредица е произведен през 1974 г., но става известен едва през 90-те години като главен герой в телевизионната поредица. В общо 14 епизода от сериала, заснети между 1989 и 1995 г., в който главна роля играе Аткинсън, включват комични приключения и ситуации близки до инцидент зад волана на неговото отличително цитрусово Mini с черен преден капак.

Автомобилът – един от малкото оцелели след екранните лудории – се задвижва от 4 -цилиндров, 1-литров двигател с мощност от само 27 кВт или 34 конски сили. В периода на своята тв-кариера той има още подвижен волан и катинар, които са от жизненоважно значение за Мистър Бийн, гаранция, че той никога няма да бъде разделен от любимия си приятел на четири колела.

Рали Creme 21 е най-голямата европейска надпревара за така наречените Young timer автомобили и носи името на култовите през 70-те години козметични продукти, като всяка година тя води участниците през някои от най-красивите провинции на Германия. Тазгодишното издание на ралито включва седем етапа, обхващащи 1000 км и се провежда в периода 25-29 септември. Маршрутът остава строго пазена тайна до началото, като единственото, което участниците знаят, е, че трябва да преминат през няколко дистанции през четирите дни, в които доказват уменията си с педала на газта, съединителя и педала за газта.

На стартовата решетка на събитието тази година застанаха 180 автомобила, произведени в периода 70-те до 90-те години. При избора на участниците организаторите държат да създадат разнообразна и еклектична смесица от автомобили. Така и класическото Mini на Мистър Бийн намира място сред много по-големи и по-мощни състезатели, включително няколко модела BMW Серия 6 и дори легендарното BMW Z1 роудстър.