Начало Автомобили MINI празнува 100 години производство в Оксфорд с обиколка на Европа

MINI празнува 100 години производство в Оксфорд с обиколка на Европа

51
0

MINI ще празнува 100 години, откакто във фабриката в Оксфорд се произвеждат автомобили, с обиколка на Европа. Днес там се сглобява MINI и съоръжението функционира още от 1913 г., като то е и родното място на класическото Mini.

Легендарният автомобил обаче освен британски корени има и европейски характер – в продължение на десетилетия MINI се сглобява и в други европейски страни. Затова и като част от подготовката на юбилея 5 произведени в Оксфорд MINI автомобили поемат на обиколка, която ще ги отведе до 8 от някогашните заводи за сглобяване коли на марката из цяла Европа.

Първото класическо Mini слиза от конвейера в Оксфорд на 8 май 1959 г. До 1968-ма са произведени още 602 816 екземпляра. Освен това през този период в Оксфорд са произведени и комплекти, които са сглобявани и на други места в рамките на процес, наречен CKD (Completely Knocked Down). Обиколката на актуалните модели на MINI ще напомни именно за този начин на производство, непризнаващ границите на държавите. От 13 до 27 март заедно с представителите на медиите и MINI Community ще бъдат посетени 8 някогашни завода за сглобяване на Mini. Феновете на MINI могат да проследят пътуването на специално създадения уебсайт www.since1913.co.uk. Функцията „следене” показва актуалното местоположение на конвоя MINI по неговия път из Европа. На страницата на MINI във Facebook www.facebook.com/mini, както и във форума на www.minispace.com ще бъде публикувана детайлна информация за пътуването и спирките по пътя. Целта на обиколката е старата и новата родина на MINI Оксфорд, където на 28 май ще бъде отпразнувана 100-годишнината от автомобилното производство в завода.

Обиколката на предишните места за производство е дълга повече от 10 500 километра и включва Ново Место (Словения), Милано (Италия), производствените мощности в Малта, Вендас Новас в Португалия, испанския град Памплона, както и белгийския Сенефе, Амерсфут в Холандия и столицата на Ирландия Дъблин. Само в три от тези осем завода все още се произвеждат автомобили. Но навсякъде класическото Mini е важна част от местната индустриална история. Освен това методът CKD е бил прилаган и на много други места по света. Напълно разглобени комплекти за локално сглобяване на класическото Mini са експортирани от Оксфорд и до Австралия и Нова Зеландия, Чили, Уругвай и Венецуела, както и до Южна Африка.

Днес производството на MINI е концентрирано на значително по-малко места. То се извършва на британските острови в т. нар. MINI производствен триъгълник, който освен завода в Оксфорд включва и каросерийният завод в Суиндън и производството на двигатели Hams Hall в Бирмингам.

До 2014 г. BMW Group ще инвестира около 500 млн. британски лири в разширението и модернизирането на производствените мощности във Великобритания. От 2000 г. общите инвестиции на концерна в британските производствени мощности достигат повече от 1,5 млрд. лири. Междувременно MINI се превърна и в един от трите най-големи автомобилни производители в страната. Пет от актуалните седем модела на MINI се произвеждат в Оксфорд. Но производството на MINI и днес има европейски характер. Дори и правените от австрийския партньор Magna Steyr в Грац модели MINI Countryman и MINI Paceman се оборудват с множество компоненти „made in Great Britain“, сред тях и произвежданите в Hams Hall двигатели.