Начало Автомобили MINI с 1.5 милиона продадени автомобила

MINI с 1.5 милиона продадени автомобила

35
0

Само няколко седмици, след като отпразнува своята 50-та годишнина МINI отбелязва друго важно събитие – производството и продажбата на автомобил № 1 500 000. Това е MINI Clubman с червен цвят „Chili red”, предназначен за клиент от Обединеното кралство. Автомобилът слезе от производствената линия в присъствието на Министъра на икономиката на Великобритания Ян Лукас и Ян Робъртс, член на Управителния съвет на BMW Group.

Още от 2001 г., когато BMW Group поема производството на MINI в завода в Оксфорд, марката се радва на небивал успех в цял свят и постоянно нарастващи продажби. Тя е символ на удоволствие от шофирането, индивидуален стил и премиум качество. Моделите на MINI се предлагат в над 80 държави, като от скоро е достъпна и в Бразилия.

Силната емоционална връзка на марката с нейните потребители има важен принос за стабилните продажби на MINI дори в днешните трудни условия за автомобилната индустрия. Затова, в бъдеще предстои моделната гама на MINI да бъде разширена.

От 2001 г до днес BMW Group инвестира повече от 380 млн. паунда в завода в Оксфорд и допълнително 100 млн. паунда в заводите Хемс Хол (Hams Hall) и Суиндън (Swindon), които са ангажирани в производството на автомобили MINI. В тях работят повече от 7 000 души, а приносът им в Британската икономика възлиза на над 1% от БВП.

В завода на МИНИ в Оксфорд се произвеждат моделите MINI, MINI Clubman и MINI Cabrio, както и изключително спортните модификации MINI John Cooper Works, MINI John Cooper Works Clubman и MINI John Cooper Works Cabrio. От общо 1.5 млн. произведени автомобили, приблизително 1,24 млн. са класическата модификация с две врати, 179 000 са MINI Cabrio, а 79 000 MINI Clubman.

В периода от 1959 г. до 2000 г. в Обединеното Кралство са произведени повече от 5.3 млн. автомобила Мini. Така общият брой автомобили с легендарната марка надхвърля 6.8 млн.