Начало MotoGP News Мир с трудности при адаптацията си към мотора на Хонда

Мир с трудности при адаптацията си към мотора на Хонда

183
0
Жоан Мир, Хонда
Жоан Мир, снимка HRC

Жоан Мир изпитва трудности при адаптацията си към мотора на Хонда. Световният шампион от 2020 г. призна, че едва запомня всички процедури, които трябва да направи, за да стартира мотоциклета на японската марка.

Мир премина в Хонда в началото на тази година. Испанецът подписа двугодишен договор с японския производител и ще си партнира с Марк Маркес. Преди това той прекара четири сезона в Сузуки преди оттеглянето на марката от Хамамацу в края на 2022 г.

Както Мир, така и Маркес изпитваха огромни затруднения по време на тестовете в Малайзия и Португалия. Шесткратният световен шампион дори заяви след края на изпитанията, че очаква да се бори за позиции в дъното на топ 10 в първия старт от сезон 2023. 30-годишният състезател дори не спомена възможността да се бори за победа или подиум.

Същевременно Мир финишира на 13-то място след края на изпитанията в Португалия. Испанецът бе най-предно класираният състезател на Хонда. Подобно на Маркес, Мир също сподели, че е изпитвал сериозни затруднения при адаптацията си към мотора на японския производител.

„Адаптацията ми към новия мотор е кошмарна. Това се дължи най-вече заради факта, че трябва да правя толкова неща с устройството, което стартира мотора“, сподели Мир.

„Първо избирате неутралната предавка, която не е такава, както при стандартния мотоциклет. След това спирате, сваляте контрола за стартиране, проверявате дали всичко е наред и потегляте.“

„Това е трудно да се разбере, защото при Сузуки всички тези неща бяха различен начин. Затова преходът от една машина към друга е много по-труден отколкото изглежда“, продължи Мир. „Въпрос на време е да свикна с това. Ако повторя в първите пет състезание за сезона, то тогава вече ще мога да го правя и със затворени очи“, добави пилотът на Хонда.

По-важната новина за Мир е наемането на Кен Каваучи. Бившият технически шеф вече е част от нает от Хонда и ще за ръководи развитието на RC213V.

„Да видя Кен-сан в бокса ми дава увереност. Заедно постигнахме невероятни резултати [в Сузуки]. Това, че той се включи в този процес, е нещо страхотно. Благодарен съм, че изживях първата си титла с него. Сега смятам, че той може да свърши добра работа и в Хонда. Но от друга гледна точка и на двамата ни трябва малко време, за да разберем всичко, да опознаем всички хора. В крайна сметка смятам, че се движим в правия път“, завърши Жоан Мир.