Начало MotoGP News Мир все още не разбира защо Сузуки си тръгна от MotoGP

Мир все още не разбира защо Сузуки си тръгна от MotoGP

253
0
Жоан Мир, Сузуки
Жоан Мир, снимка Сузуки

Жоан Мир все още не разбира защо Сузуки си тръгна от MotoGP. Японският производител изненадващо прекрати програма си в премиерния клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Според испанеца нито една рекламна кампания да повтори това, което MotoGP е дало на Сузуки.

Сузуки реши да се оттегли от MotoGP в началото на май. Марката от Хамамацу поиска разрешение от Дорна да напусне шампионата, макар да бе подписала договор за участие до 2026 г.

Японският производител посочи като причина за заминаването си финансовата криза, както и промени в автомобилната индустрия. Съобщението дойде в момент, в който Алекс Ринс бе реален претендент за титлата. През лятото Сузуки официално потвърди излианет си от MotoGP.

Изненадващото напускане на марката доведе до спад във формата на Мир и Ринс. Световният шампион за сезон 2020 завърши едва на 15-то място в крайното класиране и не записа нито един подиум.

Същевременно Ринс записа два подиума в началото на сезона, след което спечели два от последните 3 старта от изминалата кампания. 26-годишния състезател триумфира в последния старт във Валенсия. Така Сузуки напусна MotoGP по най-добрия възможен начин.

Мир предполага, че от Сузуки със сигурност ще съжаляват за решението си. Според испанеца, нито една маркетингова кампания няма да бъде толкова плодотворна, колкото участието в MotoGP с толкова красив и бърз мотор.

„Емоционално е да завършиш последното си състезание за Сузуки по този начин“, сподели Мир. Бившият световен шампион финишира шести във Валенсия.

„Мисля, че в Япония вероятно ще съжаляват за това. Но ако са взели това решение, то е било по важна причина. „Искам да благодаря на Сузуки за това, което направиха за мен. Благодаря и на супер екипа около мен, който винаги е бил на топ ниво.“

„Не знам дали съжалявам,  дори и да разгледам различните аспекти. Може би те желая да инвестират в други неща или проекти. Имиджът, който даваме тук, в MotoGP е с толкова красив и бърз мотор, както и със стабилен отбор. Мисля, че никоя рекламна кампания не може да ви даде това, което ние имахме тук. Затова не разбирам защо са взели това решение. Но така или иначе, те винаги ще имат своите причини“, добави Жоан Мир.

Испанецът вече започна подготовката си с отбора на Репсол Хонда. Новият му съотборник ще бъде шесткратният световен шампион Марк Маркес. Мир най-вероятно ще изпитва сериозни затруднения да се адаптира към не толкова стабилния мотор на Хонда.