Начало Картинг Много български пилоти участваха в големи битки в 24-те часа на Словакия

Много български пилоти участваха в големи битки в 24-те часа на Словакия

585
0
Подиумът в клас Gold

Много наши пилоти участваха в 24-те часа на Словакия по картинг. Надпреварата се проведе миналия уикенд на трасето Словакияринг и бе организирано от Николай Върбицалиев (Karting Events Bulgaria). Общо 41 отбора взеха участие в надпреварата, която бе по подобие на вече проведените много пъти у нас 8, 12 и 24-часови картинг събития за издръжливост.

Състезанието се проведе в две различни конфигурации на трасето, като на 12-ия час от началото беше направена смяната. Пистата беше доста трудна особено в комбинация с гумите, които се използваха тази година от организаторите.

20 тима се състезаваха в категория Gold и 21 в Pro. Разликата между категория Gold и Pro бе, че в Gold трябва отборите да направят 4 пит стопа повече, като всеки от тях беше по 120 секунди.

В клас Gold най-напред от българските екипи се класира KEB RACING, заел 3-ото място в крайното класиране с навъртени цели 1102 обиколки. Той бе представен от Николай Лисев, Станислав Неделчев, Веселин Паунов, Валентин Раденков и Николай Атанасов.

Екипът на KEB RACING

В квалификацията тимът се класира 6-и в своя клас. След старта на състезанието започна постепенно да се изкачва в класирането. Всеки един от отбора успя да направи добри стинтове. Условията на пистата варираха, което до известна степен се отразяваше на картингите.

KEB RACING успяха да направят чисто състезание без наказания и в крайна сметка спечелиха 3-ото място с разлика около 2 обиколки пред 4-ия отбор.

Екипът изрази благодарности на (Karting Events Bulgaria) за провеждането и перфектната организация на това състезание. Според тях много от европейските организатори могат само да се учат. Тимът благодари и на своите партньори Лакрима, които правят участията в тези състезания възможни, като осигуряват средства.

На 9-о място в Gold се класира друг български тим – Montana Extreme с пилоти Виктор Манин, Виктор Стефчов, Олег Дамянов и Йордан Захариев. Те навъртяха 1096 обиколки, с 11 по-малко от победителите в класа TEAM KARTHALLE WITTLICH.

Тимът на GT3 RS

Също в този клас на 16-а позиция се нареди френския екип GT3 RS, за който се състезаваха двама французи (Жил и Реми Мишел) и трима наши представители – Арам Агопян, Краси Куцаров и Виктор Бучков. Те загубиха над 3 мин след като Жил бе ударен отзад и отне много време да бъде изваден от чакъла.

На 17-а позиция в Gold нареди CLUB SPEED BG, за който се състезаваха Веселин Тчакаров, Ивайло Ибришимов, Радослав Ташев и Благой Николов. Малко зад тях на 19-о място останаха SKR JUNIOR, също български тим, за който се състезаваха Ивайла Колева, Рая Шишкова, Борис Михайлов, Владислав Ангелов, Владислав Стефанов и Искрен Иванов.

Пилотите на VZ-INTERCOM RT

В другата категория Pro имахме два екипа с наши пилоти

Най-напред се класираха VZ-INTERCOM RT, за който караха Алекс Юлиян, Никола Цолов, Калоян Върбицалиев, Димитър Гайдов, Магик Бурци и Даниел Дидолани. Те заеха 7-а позиция, като направиха 112 обиколки в 24-те часа на Словакия, със 7 по-малко от победителите PF Racing.

VZ-INTERCOM RT направиха чисто състезание без наказания, но нямаха тийм мениджър, който да следи за бързи картове. Затова през повечето време те не разполагаха с бърза машина, за да поддържат още по-високо темпо. В определи моменти екипът успяваше да стигне до 3-ото място, като бе направил по-малко спирания в бокса от съперниците.

Представителите на LDM

В клас Pro другият наш тим LDM се класира 11-и. Той бе представен от Любомир Гърков, Марио Динолов и Диян Костадинов. За тях състезанието тръгна лошо с 3 наказания – за по-ранно тръгване от бокса, за пресрочване на стинт, и едно за по-ниско тегло от минималното задължително (150 гр).

Това ги остави последни в класирането в първите часове. След това в хода на състезанието те рядко случваха на бързи картове. Въпреки всичко тимът успя да навакса до 11-а позиция.