Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Модифицирани гуми хард предоставя Пирели на екипите в Испания

Модифицирани гуми хард предоставя Пирели на екипите в Испания

63
0
гуми,Пирели

Каталуния е толкова често използвана за тестове писта, че и Пирели ще се чувстват удобно през предстоящия уикенд за Гран при на Испания. Италианците вече провеждаха тренировки там няколко пъти досега и разполагат с достатъчно данни – и собствени, и от базите с информация на отборите. Затова подготовката за там е доста по-лесна в сравнение с някои от останалите кръгове в календара.

В Пирели отчитат факта, че на трасето до Барселона личат възможно най-ясно всички силни и слаби страни на автомобилите от Гран при. Компанията ще предостави модифицирани гуми от типа хард на тимовете там – екипите го изпробваха във втората петъчна сесия в Турция, като имаше и отделен частен тест за потвърждаване на резултатите и издръжливостта на сместа.

Новите гуми би трябвало да изкарват по-дълго време в състезателна дистанция, а разликата в представянето спрямо мекия тип – да е по-голяма. Идеята е отборите да имат възможност за по-агресивни стратегии.

Още в началото на годината обявихме, че гумите ни ще еволюират през сезона и че ще ги използваме, ако според нас спортът има полза от това. В Барселона за първи път ще има модификация на вече използван тип. Новата гума, която тествахме интензивно, е с по-добри стойности на износване. Не е огромна стъпка спрямо оригиналната смес хард, но определено ще има по-голяма разлика в представянето спрямо софт, а това би трябвало да направи надпреварите още по-интересни. В Барселона – въз основа на събраните в тренировките данни – очакваме около три питстопа на кола. На Каталуния се губи повече време при влизането и излизането от питлейна, отколкото в Турция и това е още един фактор, който според нас определено ще повлияе на стратегиите – коментира моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри.

Трасето поставя под особено сериозно натоварване предна лява гума заради високия брой десни завои. Очаква се времето да е хубаво, без валежи, с температури от порядъка на 22 градуса. Най-много боксове в Испания е имало през 1995 г. – общо 59. През 1992 г. пък те са били едва 7.