Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 МОК може да отложи Гран при на Русия

МОК може да отложи Гран при на Русия

44
0
Бърни Екълстоун,Гран при на Русия

Международният олимпийски комитет (МОК) може да отложи договорената за 2014 г. Гран при на Русия. Договор за надпреварата бе подписан от Бърни Екълстоун и министър-председателя Владимир Путин през октомври 2010 г. В същата година обаче в Сочи, където трябва да се построи трасето, ще се провеждам и зимни Олимпийски игри. При това положение МОК може да се намеси, ако конструирането на трасето повлияе негативно върху подготовката за игрите.

Според предварителните планове пистата трябва да е в рамките на олимпийското село, като архитект ще е обичайният Херман Тилке. Конфигурацията ще е комбинация от нормални пътища и постоянно използвана като трасе част. Засега няма информация как върви работата по проекта, но от МОК потвърдиха, че ако той засегне тази по Олимпиадата, то стартът ще бъде изместен с година за 2015 г.

Внимателно преглеждаме всички опции. Хубаво е в Русия и в частност в Сочи да има надпревара от Формула 1, но не искаме строежът да подлага на риск конструкциите или подготовката за игрите. Ако МОК реши, че е възможна опасност, то можем да спрем и отложим целия проект [за Гран при] за 2015 г. В контрактите съществува такава клауза – обясни изпълнителният директор на МОК Жилбер Фели пред АП.

Очаква се строежите за Олимпиадата през 2014 г. да са готови на 70% до края на тази година, а Фели е убеден, че нещата ще продължат да вървят по план.