Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Молят ФИА да изключи Торо Росо от конструкторския шампионат

Молят ФИА да изключи Торо Росо от конструкторския шампионат

43
0

Супер Агури и Мидланд подадоха молба във ФИА срещу Скудерия Торо Росо. Те искат малкият отбор на Ред Бул да бъде изключен от взимане на точки в конструкторския шампионат през този сезон.

След Гран при на Малайзия Супер Агури и Мидланд изготвиха общо писмо, което предадоха на ФИА в Австралия. То се отнася до представянето на Торо Росо с двигатели V10 и излага опасениеята им, че потенциалът му за взимане на точки може да повлияе върху техните собствени надежди в конструкторския шампионат. Поради тази причина двата отбора молят ФИА да промени правилата и Торо Росо да не взима точки при конструкторите.

Административният директор на Супер Агури Даниел Аудето потвърди наличието на такова писмо и обясни, че съществува огромно неудовлетворение от факта, че Торо Росо използва агрегат V10.

„Ние просто се опитваме да защитим инвестициите си. Считаме, че беше нечестно, когато Ред Бул купи Минарди, защото им дадоха позволение да използват V10, тъй като иначе Пол Стодарт оставаше извън бизнеса. Останалите екипи казаха просто:„добре нуждаем се от 10 отбора, така, че получавате тази специална отстъпка”. Това бе причината. Фактът, че Ред Бул е собственик на Торо Росо, означава, че те не само имат пари за двигатели V8, но могат да купят и Косуърт, ако поискат”, коментира Аудето.

Според директорът в Супер Агури това е нечестно предимство спрямо малките отбори, а на писти като Монако или в Унгария например, могат дори да се състезават с големите тимове и да измъкнат точки. Поради тази причина двата екипа считат, че най-доброто, което може да направи ФИА е да им позволи да се състезават, но без да печелят точки при конструкторите. Въпреки това Аудето призна, че е слабо вероятно ФИА да приеме и да промени правилата, особено след като за промяна трябва пълно единодушие. Очаква се в следващите две седмици писмото на Супер Агури и Мидланд да бъде последвано от общо писмо на още няколко тима, с което да подтикнат ФИА да предприеме действия за ситуацията с двигателите V10.

От своя страна шефът на Торо Росо Франц Тост остана равнодушен относно оплакванията на конкурентите и подчерта, че екипът му не прави нищо лошо.

„Другите отбори трябва да са доволни, че не разполагаме с двигател V8, защото иначе със сигурност щяхме да бъдем в топ 10”, каза Тост.