Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монтедземоло критикува KERS

Монтедземоло критикува KERS

41
0

Президентът на Ферари, Лука ди Монтедземоло, разкритикува представянето на Kinetic Energy Recovery Systems (KERS) във Формула 1 от следващата година. Той твърди, че системата е прекалено скъпа и изразява съмнение във факта, че по този начин реално ще се подобрят технологиите за шосейни автомобили.

Отборите от Формула 1 ще имат правото да избират дали да започнат сезона с KERS, като идеята на системата е спортът да стане по-екологичен и същевременно да се работи по подобни енергоспестяващи системи.

Но ди Монтедземоло разкритикува този ход, подчертавайки, че той се обезсмисля, тъй като самото внедряване на системите е прекалено скъпо.

„Бъдещето изглежда много сложно с тези нови правила” – цитиран е италианецът. „Още от сега смятаме, че внедряването на KERS е грешка, въпреки че сме съгласни, че системите от Формула 1 трябва да бъдат приложими и в шосейните автомобили. Просто системата за възобновяване на енергия в състезанията ще бъде много по-различна от тази, която ще се ползва в обикновените коли.”

„Вярно е, че цената е възпрепятстваща. Затова с ФОТА сме разглеждали различни предложения, за да се вмъкнем в плановете на Макс Мозли за намаляване на разходите.”

„Двигател за три състезания срещу десет милиона евро означава, че разходите са намалени наполовина спрямо 2008 година. През 2011 година ще струват пет милиона – в сравнение с 20 милиона четири години по-рано. Освен това тестовете се редуцират на 15 000 км.”

Монтедземоло заключава обаче, че е немислимо големите производители да си позволяват да слагат друго лого, на двигателите, които са сглобени от трета страна.