Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монтоя определи възможното завръщане на Кубица в F1 като шега

Монтоя определи възможното завръщане на Кубица в F1 като шега

73
0
Роберт Кубица

Бившият пилот от F1 Хуан-Пабло Монтоя определи възможното завръщане на Роберт Кубица в спорта като шега. Полякът е сред основните кандидати за второто място в Уилямс за следващия сезон, заедно с Паскал Верлайн, Дани Квят и Пол ди Реста.

Кубица вече направи официален тест с тазгодишния болид на Рено в Унгария, а след това имаше още две тестови сесии с болида на Уилямс от 2014 г. на Силвърстоун и Хунгароринг.

На последната заедно с него изпитания прави и резервният пилот на Уилямс Ди Реста, като се появиха информации, че Роберт е постигнал по-добри времена. Според Нико Розберг, който е мениджър на Кубица, полякът може да кара болид от F1 без никакви ограничения.

Смята се, че на Кубица предстои още един тест с тазгодишния болид на Уилямс в Абу Даби след края на сезона, след който ще бъде взето окончателно решение дали той ще получи титулярното място или не.

Мнението на Монтоя обаче е, че Роберт вече не е 100% способен да натиска до краен предел. В подобен дух се изказа и световният шампион от 1997 г. Жак Вилньов. Според канадеца Роберт не може да използва пълноценно едната си ръка и това го прави дори опасен за останалите пилоти.

„Представете си, че трябва рязко да заобиколи нещо на трасето, каза Жак. – От опит знам, че няма как това да се направи с една ръка. В спорта не става дума само за времена и обиколки. Пилотът има отговорност към своите колеги. Ако нещо се случи, отговорността ще бъде огромна както за състезателя, така и за отбора.“

Според съоснователя на Уилямс Патрик Хед обаче Кубица има своите шансове да стане част от тима и би бил много добра придобивка за екипа от Гроув, където титуляр догодина със сигурност ще бъде Ланс Строл.

„Роберт е един от най-добрите пилоти в F1 в последните години, каза Хед пред финландското издание Турун Саномат. – Само той знае колко готов е за предизвикателството. Той бе сериозно наранен и в Уилямс искат да знаят каква е неговата ситуация. Ако той успява да се справи от физическа гледна точка, то той е много добър избор.“