Начало Избрани Монтоя: Вярвам, че Марко ми е ядосан и до ден днешен

Монтоя: Вярвам, че Марко ми е ядосан и до ден днешен

3006
0
Хуан Пабло Монтоя, Индикар
Хуан Пабло Монтоя, снимка Индикар

Хуан Пабло Монтоя коментира отношенията си с д-р Хелмут Марко. Колумбиецът вярва, че съветникът на Ред Бул му е ядосан и до ден днешен заради случка в края на 90-те години на ХХ век.

Монтоя се познава отлично с д-р Марко. 47-годишният състезател е карал за отбора на австриеца [RSM Marko] през сезон 1997 във Формула 3000. Там той се  бори за титлата с друг бъдещ колега от F1 Рикардо Зонта.

Бившият пилот си спомни работата си с настоящия съветник на Ред Бул. Той заяви, че понякога е било предизвикателство да намери общ език с австриеца. Но от друга страна той смятам, че работата с д-р Марко в крайна сметка му е помогнала да се развие като пилот.

„По онова време беше трудно, но в крайна сметка той ме направи по-добър пилот“, сподели Монтоя.

„Винаги ми крещеше, че имам много проблеми, че съм луд и всичко останало. Но той не го правеше с лоши намерения. Всъщност той ме подтикваше да стана по-добър пилот и човек.“

Монтоя си спомня един особено запомнящ се инцидент, случил се по време на работата му с д-р Марко.

„Спомням си, че веднъж ме покани на обяд в дома си. Сервираха ми салата, но в онези дни не ядях зеленчуци. След това ме накара да се върна в офиса му, което в крайна сметка беше повече от час бягане.“

„Тогава му бях много ядосан. Но когато погледнах назад, разбрах, че това е бил неговият начин да ме придвижи напред“, продължи бившият пилот от F1. „Да живея в Грац и да правя всички останали неща беше добър опит за мен. По онова време нямах почти никакви пари, но въпреки това Хелмут се грижеше добре за мен.“

Седемкратният победител в F1 е сигурен, че Марко все още му е ядосан заради случка на пистата Муджело през 1997 г.

„Вярвам, че Марко ми е ядосан и до ден днешен. Той смята, че умишлено съм изпуснал шампионата в предпоследната обиколка на Муджело“, обясни Монтоя.

„Тогава бяхме настроили неправилно горната предавка. Всеки път, когато превключвах на най-висока скорост, двигателят започваше да заеква. Това се получаваше защото предавката беше прекалено дълга. Но въпреки този факт Марко все още смята, че съм нарочно съм изпуснал шампионата.“

Колумбиецът е останал с добри спомени от работата със съветника на Ред Бул въпреки всички неприятни момент.

„Повечето отбори се отнасят с пилотите си като със звезди и напълно те разглезват. Но Хелмут иска да направи от теб човек. Той вярва, че ако искаш да постигнеш нещо, трябва да се бориш за него“, завърши Хуан Пабло Монтоя.

Преди месец синът на Хуан Пабло Себастиан се присъедини към младежката програма на Ред Бул. 17-годишният състезател ще участва в F3 с отбора на Hitech. В момента той кара в Formula Regional Middle East. Освен това той ще се състезава в Европейските серии Льо Ман за отбора на DragonsSpeed и отново ще си партнира със своя баща.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sebastian Montoya (@sebasmontoya58)