Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пръв на втората тренировка на Монца, Сайнц катастрофира и предизвика червен...

Хамилтън пръв на втората тренировка на Монца, Сайнц катастрофира и предизвика червен флаг

2529
0
Люис Хамилтън; Снимка: Пирели
Люис Хамилтън; Снимка: Пирели

Люис Хамилтън беше най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Италия. Пилотът на Мерцедес записа време 1:23.246. Втори остана Валтери Ботас с 1:23.468, а трети бе Макс Верстапен с 1:23.662. Сесията бе прекъсната за над 10 минути след тежък удар на Карлос Сайнц в стената на Аскари. Испанецът се оплака от болка, но почти сигурно ще стартира на спринта този следобед.

В началото на тренировката температурата на въздуха беше 25 градуса, а на асфалта 35 градуса.

Никола Латифи излезе с карани гуми софт, Фетел и Строл с нови, а останалите пилоти излязоха с медиум в началото – използвани гуми за Норис, Цунода и Джовинаци, нови за Шумахер и Мазепин. Първа обиколка записа Мик Шумахер – 1:27.463 с медиум. Мазепин завъртя обиколка за – 1:27.374 и скоро след това свали под 1:26. Шумахер също подобри своя резултат – 1:26.297 . Фетел и Норис се прибраха в пита.  Норис се завърна с гуми софт на 3 обиколки.

Други пилоти, които записаха обиколка в начлната фаза, bqha Ландо Норис – 1:26:389, Юки Цунода, Антонио Джовинаци и Роберт Кубица –  1:27.186. От тях само Норис бе с гуми софт, а другите ползваха медим. Серхио Перес пръв слезе под 1:25 с време 1:24.870. Юки Цунода записа второ време на секунда зад мексиканеца. Сайнц излезе с медиум, а Льоклер със софт.  Сайнц записа 1:26.472, а съотборникът му 1:26.678. Последни в пита останаха пилотите на Мерцедес, Алпин, Верстапен и Ръсел. Джовинаци записа 1:26.574 с медиум.

Валтери Ботас излезе с нови гуми хард, а Хамилтън с използвани софт. Гасли записа второ време с медиум на четвърт секунда зад Перес. В първите 15 минути точно половината пилоти бяха регистрирали бърза обиколка. Фетел и Строл също излязоха с нови гуми хард. Сайнц и Льоклер се събраха в 25 хиляди – 1:26.240 за испанеца и 1:26.265 за монегаска. Люис Хамилтън записа трето време – 1:25.553 зад Перес и Гасли, но пред Цунода, Мазепин и Норис. Макс Верстапен оглави класирането с 1:24.006 и гуми софт на пет обиколки. Ботас се класира пети зад съотборника си с 1:25:643.

И през втората тренировка имахме възможност да гледаме през камерата, която бе поставена на каската на Джордж Ръсел. Последния пилот, който записа обиколка в сесията беше неговия съотборник Латифи – 1:27.067 с нови гуми медиум.

Перес се доближи до времето на Верстапен, но съотборникът му веднага го подобри –  1.23.754 за нидерландеца и 1:24.190 за Чеко. Латифи записа шесто време на 1.9 секуди от водача и 5 хилядни пред Валтери Ботас. Финландецът блокира предните си гуми и изпусна спирането на втория шикан.  Джордж Ръсел записа седмо време със софт на 1.7 секунди от Верстапен, а съотборникът му се приближи на 1.4 и беше четвърти. Пилотите на Мерцедес изоставаха на 1.6 и 1.7 секунди от водача, като Хамилтън бе по-бърз от Ботас със 116 хилядни. Пилотите на двата водещи отбора работиха по различни програми – Верстапен и Перес въртяха бързи обиколки със софт и медиум, докато Хамилтън и Ботас изоставаха. Финланцецът записа 10 обиколки с нови гуми хард, а съотборника му караше стари софт.

Сесията бе прекъсната с червен флаг заради катастрофа на Карлос Сайнц. Испанецът стъпи на бордюра на варианте Аскари, завъртя се и се удари доста силно в стената. Все пак съобщи по радиото, че е добре, въпреки че е изпитал болка. На мястото пристигна медицинската кола.

Сесията беше подновена около 12 минути след удара на Сайнц и 21 минути преди нейния край.

Роберт Кубица и Латифи излязоха с нови гуми софт. Джордж Ръсел бе с нови гуми медиум. Останалите пилоти караха използвани гуми. Никой не излезе с хард. За разлика от вчерашната квалификация, днес нямаше инциденти на излизане от пита, въпреки сериозния трафик.

Джовинаци записа трето време със софт – 1:24.502 и 7 десети изоставане от Верстапен. Окон го подобри, а Латифи и Ръсел бяха седми и осми. Роберт Кубица записа много бърза обиколка и изненадващо се приближи на половин секунда от времето на Верстапен – 1:24.280. Зад него остана съотборникът му Джовинаци. Рикиардо записа 1:24.774 с медиум. Хамилтън даде първо време със софт – 1:23.246 и половин секунда пред времето на Верстапен. Ботас изостана на 222 хилядни от секундата от съотборника си и записа второ време.

Карлос Сайнц остана последен след 14 обиколки на пистата, но получи условно прави от Майкъл Маси да се състезава на спринтовата квалификация. Очаква се втори преглед след около час. Льоклер записа десето време с медиум на секунда и половина от водача и изпревари Рикиардо с 4 хилядни. Ферарито беше много стабилно на шиканите. Монегаскът съобщи, че трябва да спре колата, но каза на екипа си, че не може да каже конкретната причина по радиото. Сесията приключи за него след 21 обиколки.

Люис Хамилтън смени гумите и излезе с нови хард около 11 минути преди края на тренировката и успя да запише най-бърз сектор две в сесията: 27.991. Ландо Норис даде десето време с 1.4 секунди изоставане.

Макс Верстапен подобри времето си малко преди края на сесията – 1:23.662 с медиум, но остана трети. Люис Хамилтън изпусна спирането на шикана, но запази първото си време. Втори завърши Валтери Ботас. Местата в десетката допълниха Перес, Окон, Кубица, Джовинаци, Алонсо, Гасли и Норис, който успя да изпревари Льоклер със 105 хилядни.

Спринтовата квалификация е от 17:30 българско време днес и ще определи реда, в който състезателите ще стартират състезанието утре. Първите трима на спринта ще спечелят точки.