Начало MotoGP News Морбидели напуска Ямаха в края на годината

Морбидели напуска Ямаха в края на годината

226
0
Франко Морбидели, Ямаха
Франко Морбидели, снимка Ямаха

Франко Морбидели напуска Ямаха в края на годината. Японският производител потвърди, че прекратява взаимоотношенията си италианеца след приключването на настоящата кампания в MotoGP.

Морбидели се присъедини към семейството на Ямаха през 2019 г. Италианецът караше за тогавашния сателитен отбор Петронас SRT през 2019 г. Морбидели имаше трудна първа кампания със малайзийския екип, не записа нито един подиум и бе победен от Фабио Куартараро

През 2020 г. Морбидели подобри значително представянето си. Италианският състезател спечели три победи и се качи още два пъти на подиума. В края на сезона той стана вицешампион и бе изпреварен единствено от Жоан Мир.

Морбидели остана част от тима на Петронас Ямаха SRT и през сезон 2021. Италианецът обаче продължаваше да кара мотор със спецификация от 2019 г. Морбидели записа един подиум в началото на кампания, преди да получи контузия на коляното и да пропусне общо пет старта.

28-годишният състезател получи повишение в средата на сезон 2021, след като замени Маверик Винялес в заводския отбор на Ямаха. За съжаление, той така и не успя да оправдае очакванията и да повтори резултатите, които записа преди травмата.

Бъдещето на Морбидели в Ямаха бе под въпрос още в началото на годината. Италианецът продължи да записва крайно незадоволителни резултати и да се бори с трудния за управление мотор на Ямаха. Единственото му по-добро класиране бе четвърто място в Гран при на Аржентина.

Днес официално стана ясно, че Ямаха и Морбидели няма да продължат съвместната си работа след края на сезон 2023 в MotoGP.

„Преди всичко искам да благодаря на Франки за упоритата му работа и отдаденост откакто започна работа в заводския отбор, както и когато беше сателитен пилот на Yamaha“, каза управляващият директор на Ямаха Лин Джарвис.

„Партньорството между Ямаха и Морбидели доведе до някои страхотни резултати. Тук се включва една изключителна вицешампионска титла през 2020 г. Жалко е, че последните две години не се развиха по начина, по който искахме и се надявахме. Обсъдихме възможностите да продължим партньорството си, но в крайна сметка решихме, че 2024 г. е моментът да направим промяна както за Ямаха, така и за Франки. Екипът ще продължи да оказва пълна подкрепа на Морбидели по всички възможни начини, за да приключим по най-добрия начин времето, прекарано заедно“, добави Джарвис.

От Ямаха тепърва трябва да обявят кой ще замести Морбидели догодина. Според последните слухове, това ще бъде Алекс Ринс. Испанецът се очаква да напусне екипа на LCR Хонда след като прекара само един сезон. В момента Ринс се възстановява от контузия на глезена и няма да вземе участие в предстоящата Гран при на Великобритания

Междувременно бъдещето на Морбидели в MotoGP също не е напълно сигурно. Предполага се, че италианецът може да премине в екипа на своя близък приятел и ментор Валентино Роси. Другата вероятна опция за него е Грезини Дукати. Италианският отбор най-вероятно ще се раздели с Фабио Ди Джанантонио след края на сезона.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Franco Morbidelli (@frankymorbido)