Начало MotoGP News Морбидели получи наказание след финала на квалификацията в Индонезия

Морбидели получи наказание след финала на квалификацията в Индонезия

209
0
Франко Морбидели
Франко Морбидели, снимка Ямаха

Франко Морбидели получи наказание след финала на квалификацията в Индонезия. Пилотът на Ямаха ще потегли с три места по-назад на стартовата решетка. Причината за санкцията на италианеца е нарушение на процедурата за тренировъчни стартове в края на третата свободна тренировка на пистата Мандалика.

Поради голямото замърсяване на новата международна писта Мандалика извън състезателната линия, пилотите от MotoGP получиха разрешение да направят тренировъчен старт в края на третата свободна тренировка в събота сутрин. Целта на това решение е да помогнат за почистването на стартовата решетка за състезанието в неделя. За целта обаче те трябваше да изчакват всички състезатели пред тях да потеглят.

Въпреки това Морбидели изпревари пилота на Сузуки Жоан Мир. Така италианецът бе наказан с три места на стартовата решетка за състезанието, което го смъква до 15-тата позиция на стартовата решетка.

Във връзка с това комисията на стюардите в MotoGP публикува съобщение, което обяснява причината за наказанието на Франко Морбидели.

На 19 март 2022 г. в 11:42 ч. по време на третата свободна тренировка за Гран при на Индонезия, Франко Морбидели не се е съобразил с предоставената информация. относно методът на тренировъчни потегляния. „

„Неправилното позициониране противоречи на конкретните инструкции, дадени на всички отбори и състезатели, и се. Също така то се счита за безотговорно каране, което създава опасност за другите състезатели.“

Следователно това е нарушение на член 1. 21. 2 и член 1. 22. 2 от правилника на ФИМ за световния шампионат за Гран при.

Поради горните причини стюардите на ФИМ за MotoGP наложиха наказание от три позиции на стартовата решетка за състезанието на пистата Мандалика.“

Самият Морбидели приема наказанието. Пилотът на Ямаха каза, че не е присъствал на срещата на комисията по безопасност, на която е била описана новата процедура.

Съжалявам за това, казва той Пропуснах срещата на комисията по безопасност, в която бе осъдена тази процедура.“

Тази сутрин направих тренировъчен старт и прескочих линията [на състезателите]. След това си смених мястото в последния момент, а Жоан [Мир] вече се приближил до мен.“

Съжалявам за това. Наказанието ми е напълно правилно. Получихме имейла и документите относно процедурата. Вероятно пропуснах частта, в която се казваше, че ще започнем на опашка един след друг или ще чакаме някой тръгне напред“. завърши Франко Морбидели.

Наказанието на Морбидели позволява на двойката пилоти на VR46 Дукати Лука Марини и Марко Безеки да минат едно място напред. Същото ще стори и Марк Маркес от екипа на Репсол Хонда. Междувременно съотборникът на Морбидели Фабио Куартараро ще потегли от първа позиция в утрешната надпревара.