Начало Formula E News Мортара изненадващо напусна Мазерати MSG

Мортара изненадващо напусна Мазерати MSG

146
0
Едоардо Мортара
Едоардо Мортара, снимка Формула Е

Едоардо Мортара напусна Мазерати MSG. 36-годишният състезател прекрати договора си с базирания в Монако отбор и си тръгва с незабавен ефект. Все още не се знае кой ще кара на негово място в тима на Мазерати MSG.

Мортара има много сериозен опит във Формула Е. Швейцарецът се присъединява към отбора на Вентури през сезон 2017-18 и печели подиум в едва втория си старт с тима по улиците на Хонконг

Година по-късно Мортара печели първата си победа във Формула Е с Вентури. Това отново се случва на пистата в Хонконг. Освен това той печели подиум в предишния старт в Мексико Сити.

Мортара прекарва общо шест кампании в базирания в Монако отбор. Най-силната му кампания бе през 2020-21. Тогава той спечели една победа и добави още няколко подиума и в крайна сметка финишира на втора позиция в крайното класиране.

Следващия сезон Мортара печели четири състезание и добавя още няколко подиума към сметката си. В крайна сметка той завършва на трета позиция в крайното класиране, като пред него са само Щофел Вандоорн и Мич Еванс.

Мортара остана част от отбора на Вентури и след идването на Мазерати. За съжаление, швейцарецът изпитваше огромни затруднения в първия сезон, през който се използва новото поколение болиди Gen3. Мортара не записа нито един подиум. Най-доброто му класиране бе четвърто място във втория старт в Рим. Освен това той изоставаше и от съотборника си Максимилиан Гюнтер.

36-годишният състезател имаше договор с Мазерати MSG и за следващия сезон. Вчера обаче стана ясно, че двете страни са се разделили по взаимно съгласие.

„Последните шест години от кариерата ми бяха доста пътуване. За мен беше чест да представлявам отбора през това време“, сподели Мортара.

„От 2017 г. преживяхме много заедно. На моменти беше като влакче на ужасите. После се поучихме от трудните моменти, с които се сблъскахме и се превърнахме в конкурентен екип, борейки се за победи в състезания и световни първенства“, продължи Мортара.  „Гордея се с ролята, която изиграх в това. Искам да използвам възможността да благодаря на екипа за доверието към мен и подкрепата. Пожелавам им късмет за в бъдеще“, добави швейцарецът.

Все още не се знае дали Мортара ще отиде в друг отбор, или ще напусне Формула Е по подобие на Рене Раст и Андре Лотерер. От Мазерати тепърва ще обявят пилотския си състав за сезон №10 в световния електрически шампионат

„Бихме искали да благодарим на Едо за усилията и успехите му през последните шест сезона. Неговият опит, знания и експертиза са от основно значение за нашето пътуване и развитие като екип. В личен план за мен беше привилегия да работя с него и всички му пожелаваме успех в бъдеще“, каза ръководителят на тима на Мазерати MSG Джеймс Роситър.