Начало Автомобили Мото Пфое представи цялата лекотоварна гама Transit

Мото Пфое представи цялата лекотоварна гама Transit

95
0

Мото Пфое, официален вносител на автомобилите Ford за България, представи изцяло обновената лекотоварна гама, обединена под името Transit. В нея са включени четири основни модела – Courier, Connect, Custom и Transit, които се предлагат в пътнически и лековарни версии, в няколко варианта дължини и височини.
От лансирането си на родния ни пазар, Transit е сред лидерите в своя сегмент и до момента в България за 23 години са продадени над 10 000 негови нови автомобила. По пътищата се движат над 50 000 представителя на модела. Transit e вторият най-продаван модел на Ford в България, а през 2007 г. дори е най-търсеният на родния пазар изобщо.  Историята на Transit е дълга и славна. Първите ванове на Ford в Европа се появяват през 1953 г., а Transit – през 1965 г. Оттогава до днес от него са произведени над 7 млн. бройки. Качествата на Transit го превръщат в любимец на хора от различни браншове. По данни на английската полиция, това е любимата марка и на банковите обирджии във Великобритания, както бе обявено на представянето.

При представянето на цялата лекотоварна гама, имахме възможност да пробваме всеки един от четирите модификации. Най-компактният лекотоварен автомобил е Transit Courier, който е с товарен обем от 2.3 куб.м и товароносимост от 650 кг, а след него е Transit Connect с 2.9-3.6 куб.м и товароносимост от до 1 тон. Следващият е Transit Custom с 6-6.3 куб.м и товароносимост от до 1.5 тона и флагмана Transit с 9.5-15 куб.м и товароносимост до 2.3 тона. Лекотоварните модели на Ford се предлагат с няколко дължини, височини, варианти на задвижването и широк набор от каросерии и надстройки, като само гамата на Transit включва над 325 комбинации.

Ford Transit Courier има с 10% повече товарен обем от своите конкуренти, както и 1.6 метра дължина на товарния отсек. Разходът на гориво на автомобила е рекордно нисък, като при дизеловите версии, показател е едва 3.7 литра на 100 километра, а при бензиновите най-добрия резултат е 5.2 литра на 100 километра. Колата е налична и във вариант с избраният за Международен двигател на годината за 2012 и 2013 година еднолитров EcoBoost мотор.
Разходът на гориво при Transit Connect, който беше избран за Международен ван на годината 2014, също е рекордно нисък – 4 л на 100 километра и предлага уникална за сегмента си безопасност, оценена с най-високата оценка от 5 звезди от агенцията Euro NCAP.
Transit Custom също има пет звезди от Euro NCAP за безопасност, която предлага на водача, неговите спътници и пешеходците. Разходът на гориво е само 6 л на 100 км, а голямото предимство е, че автомобилът е с удължени сервизни интервали – 50 000 км или 2 години. Моделите могат да се поръчат със старт/стоп система, контрол на ускорението, индикатор за смяна на предавките, ограничител на скоростта и други технологии пестящи гориво.
Версиите за превоз на пътници, носят името Tourneo и също добавките Courier, Connect и Custom. На върха е бусът Ford Transit Bus, който вече може да превозва до 18 пътници или с един повече от досега.
Отличителна черта на цялата лекотоварна гама е по-атрактивният външен вид, издържан в актуалния и при леките автомобили на Ford кинетичен дизайн. От леките коли е взет и интериорът, като функционалността и удобството са надградени с допълнителни ниши, лавици и жабки. Също от пътническите автомобили са заимствани и системите за сигурност и комфорт – ABS, спирачния асистент, стабилизиращата програма и широкия набор от въздушни възглавници и др. Сред опциите са адаптивният круиз контрол, асистентът за запазване на лентата на движение, светлините за осветяване на завой и системата за забавление SYNC, която при сериозен инцидент се обажда на телефон 112 и съобщава подробности за катастрофата и местоположението на превозното средство.