Начало Moto News MotoE: Гранадо спечели първото състезание в Австрия

MotoE: Гранадо спечели първото състезание в Австрия

201
0
Ерик Гранадо, MotoE
Ерик Гранадо, снимка Мишлен

Ерик Гранадо спечели първото състезание в Австрия. Гова бе втори успех за бразилеца след този в Асен. Пилотът на LCR E-Team потегли от полпозишън и се движеше на втора позиция преди отпадането на лидера Матиа Касадей (Pons Racing 40). Италианецът катастрофира на предпоследния завой на пистата Ред Бул Ринг и отпадна. Така Гранадо грабна победата, следван от Доминик Агертер (Intact GP MotoE) и съотборника си Мигел Понс.

Температурата на въздуха в началото на надпреварата на Ред Бул бе 21 градуса, а тази на асфалта- 26. Касадей направи най-добро потегляне в старт номер едно в Австрия и поведе колоната след преминаването на първи завой. Зад него бяха Гранадо и Занони. По-назад Матео Ферари (Грезини Рейсинг) катастрофира и за щастие не бе ударен от нито един мотоциклет.

След края на първата обиколка в Австрия Касадей водеше пред Гранадо. Зад тях Агертер се справи със Занони. Следващите три позиции бяха заети от Понс, Окубо и Гарзо.

В челото Касадей и Гранадо се откъснаха от Агертер и Понс. Двамата лидери водеха ожесточена битка за победата в първото състезание на пистата Ред Бул Ринг.

Малко преди финала на надпреварата на Ред Бу Ринг Касадей успя да отвори аванс от 7 десети и половина пред бразилския си съперник. По всичко изглеждаше, че италианецът ще запише втора победа от началото на сезон 2022 в световната купа на MotoE. Но два завоя преди развяването на карирания флаг в Австрия той изпусна предницата на своя мотор Енерджика и катастрофира.

От това се възползва Гранадо, който пръв пресече старт-финалната линия. Това бе четвърти успех за състезателя на LCR E-Team от началото на кампанията. Подиумът бе допълнен от Агертер и Понс.

Четвърти и пети финишираха Хикари Окубо (Avant Ajo MotoE) и Ектор Гарзо (Tech 3 E-Racing). Място в челната десетка намериха още Алекс Ексриг (Tech 3 E-Racing), Кевин Занони (Sic58 Squadra Corse), двукратният шампион Жорди Торес (Pons Racing 40), Шави Форес  и Кевин Манфреди от тима на Прамак Рейсинг.

В генералното класиране Агертер остава на първа позиция с актив от 178 точки. Втори е Гранадо с 151.5 т. Следващите три позиции са заети от Ферари (114.5), Касадей (98) и Понс (95).