Начало MotoGP News MotoE: Спинели грабна победата в първото състезание в Портимао

MotoE: Спинели грабна победата в първото състезание в Портимао

15
0
Николас Спинели
Николас Спинели, снимка Мишлен

Николас Спинели грабна победата в първото състезание в Портимао. Пилотът на Tech3 E-Racing записа втори успех в електрическия мотоциклетен шампионат. Втори и трети финишираха Ектор Гарзо (Dynavolt Intact GP MotoE) и действащият световен шампион Матиа Касадей (LCR E-Team).

Портимао е домакин на кръг №1 от сезон 2024 в световния шампионат на MotoE.  Домакин на състезанията е пистата „Аутодромо Интернасионал до Алгарве“ с дължина 4.592 км и разположена близо до град Портимао. Това е първият случай, в който MotoE се състезава на уникалното португалско трасе. Подобно на миналата година, в изцяло електрическата категория се използват мотоциклети на Дукати

Времето преди началото на първия старт за 2024 г. в клас MotoE беше сухи и слънчево. Температурата на въздуха беше 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 35. Влажността в Портимао беше около 50 %, а вероятността за валежи- нулева.

Гранадо поведе след изгасването на червените светофари в Портимао. Бразилецът беше плътно следван от Спинели, Касадей, Гутиерес, Гарзо и Законе. Стартът мина чисто и се размина без инциденти.

Гранадо водеше в началото на втората обиколка от старт №1 в Портимао. Пилотът на LCR E-Team опита да се откъсне от своите съперници. За нещастие Гранадо катастрофира в последния сектор на трасето и отпадна от борбата за челните места. Така Касадей поведе пред Гарзо, Спинели и Законе

Касадей, Гарзо и Спинели си размениха водачеството в следващите няколко тура от надпреварата в Портимао. Същевременно Матео Ферари (Грезини) претърпя инцидент на първи завой. Италианецът обаче успя да се върне в надпреварата. Този късмет обаче нямаха Оскар Гутиерес (Axxis – MSI) и Алесандро Законе (Tech3 E-Racing).

Спинели водеше колоната два тура пред финала на първия старт за сезон 2024 в MotoE. Зад италианеца се движеха Гарзо, Касадей и Законе. В същото време Жорди Торес също отпадна от борбата. Състезателят на Aspar Team претърпя инцидент на завоя около хотела. Алесандро Законе (Tech3 E-Racing също отпадна) след инцидент на същия завой.

Спинели в крайна сметка спечели състезание №1 в Портимао. Италианецът записа втори успех в световната купа на MotoE. До него на подиума се качиха Гарзо и Касадей.

Четвърти и пети се наредиха Лукас Тулович (Dynavolt Intact GP MotoE) и Кевин Занони (Aspar Team). Шестото място остана за Масимо Роколи (Klint Forward Factory Team). Топ 10 беше допълнен от съотборника на Роколи Андреа Мантовани, Кевин Манфреди (Sic58 Squadra Corse), Чаз Дейвис и Армандо Понтоне от отбора на Aruba Cloud MotoE Racing Team.