Начало Moto News MotoGP: Битката за Британия е на Силвърстоун

MotoGP: Битката за Британия е на Силвърстоун

52
0

Гран При на Великобритания на пистата Силвърстоун този уикенд ще бъде първото състезание от MotoGP за този сезон, в което Марк Маркес няма да дойде като победител. Това ще е пак пилот на Repsol Honda  – Дани Педроса, който спечели в Бърно. Сега ни очаква още един исторически уикенд.

С успеха на Педроса в Чехия, Honda сега е притежател на новия рекорд за най-дълга серия от поредни победи за един производител, откакто съществува клас MotoGP от 2002 г. Въпреки че Маркес пропусна да стане първият пилот с 11 поредни победи за един сезон, неговият тим продължава да държи рекорда за 100% победи за 2014 г.

Миналата година на пистата в Нортхемтъншиър – Силвърстоун, се състоя един от най-запомнящите се дуели, като Маркес бе на стотни от Хорхе Лренсо, а битката завърши в полза на пилота на Yamaha, който надделя над младока с малко повече от една десета. Двукратният световен шампион сега също се надява на успех и върви по стъпките на Педроса, който спечели първата си победа за сезона. Освен това Лоренсо се стреми към своя 80-и подиум в кариерата си на пилот в Гран При. Само Валентино Роси, Мик Дуън, Дани Педроса и Джакомо Агостини имат повече.

Като стана дума за Роси, то той ще бъде най-опитният пилот в класовете 500 куб. см и MotoGP. Той ще стартира в своя 246-и Гран При уикенд и ще подобри рекорда от 245 старта на Алекс Барос. Това ще стан в деня, когато преди 17 години Роси спечели първата си световна титла в клас х125 куб. см в Бърно през 1997 г. Роси дебютира във висшия клас през 2000 г. и от тогава спечели забележителните 80 победи в Гран При, 154 подиума, 49 първи позиции, 68 най-бързи обиколки и 7 световни титли. Въпреки това, Доктора никога не е печелил на Силвърстоун. Той обаче триумфира на Донингтън парк седем пъти между 1997 и 2005 г., включително и първата му победа в клас 500 куб. см през 2000 г.

От британска гледна точка, в състезанието ще стартират петима пилоти от Острова. Тази година това са Кал Кръчлоу, Брадли Смит, Скот Рединг, Майкъл Лавърти и Леон Камие. За последен път толкова много британски пилоти е имало на старта през 1996 г., когато стартират Джеймс Хейдън, Крис Уокър, Юджийн Макманъс, Джеръми Макуилямс и Тери Римър. Дали на Силвърстоун ще има местен човек на първа позиция? Това не се е случвало от 1977 г., когато великият Бари Шийн бе на пълпозишън в клас 500 кубика.