Начало Moto News MotoGP: Братя Еспаргаро на върха в Катар

MotoGP: Братя Еспаргаро на върха в Катар

41
0

Двамата братя Еспаргаро оглавиха класирането в последния ден от тестовете на пистата Лосаил в Катар. Най-бърз бе по-големият – Алекс, а след него бе по-малкият Пол, който е дебютант при кралете. Пол Еспаргаро обаче падна и счупи лявата си ключица.

 Това са последните изпитания преди началото на сезона и се правят на осветление, както ще бъде по време на първия кръг от шампионата пистата Лосаил на 23 март. Алекс още от началото на тестовия период в MotoGP показа огромен потенциал в клас Open, като кара Yamaha за NGM Mobile Forward Racing. Най-доброто му постижение от трите дни в Катар бе 1:54.874 в 19-ата от общо 47 обиколки в последния ден. Това постижение е с 0.2 сек. по-слабо времето на Хорхе Лоренсо за първа позиция на Лосаил през 2013 г. Еспаргаро правеше симулация на състезание в последния ден. Неговият брат Пол, който спечели титлата в Moto2, сега е новак, но изостана на второ място, само на 0,033 сек. от брат си. Пилотът на Monster Yamaha Tech 3 обаче завърши предсезонните тестове с фрактура на лявата ключица. Той катастрофира на завой 6 и бе закаран директно в медицинския център за преглед. След това той незабавно отлетя за Барселона, където в понеделник ще му бъде направена операция.

В другата част на гаража на Tech 3, авглриманиът Брадли Смит, който вече има един сезон зад гърба си в MotoGP, остана трети, на 0.153 сек. и с надеждата, че може да победи братята Еспаргаро в първото състезание за годината. Смит определено е доволен от своя мотоциклет Yamaha YZR-M1. Едва след трите машини на Yamahas, се наредиха пилотите на Honda Щефан Брадъл и Алваро Баутиста. Те станаха съответно 4-и и 5-и с поти еднакви времена. Те и двамата се отърваха без контузии след паданията си през последния ден по време, като пилотът на LCR Honda Брадъл даде  – съответно 1:55,187, а конкурентът му от GO&FUN Honda Gresini остана на 0.045 сек. Андреа Яноне (Pramac Racing) бе по-бързия пилот от дуета на Ducati, като финишира на 0.644 сек. от победителя, а Йони Ернандес бе осми на 1.182 сек. Между тях – 7-и беше Колин Едуардс, който подобри времето си от предишните дни с няколко десети. Въпреки това се остана на около секунда по-бавен от съотборника си от Forward Racing Еспаргаро. Тексасецът определено има различен стил на езда на своята Yamaha от своя съотборник. Топ 10 оформиха съотборниците от Drive M7 Aspar Ники Хейдън – на 1.399 сек. и Хироши Аояма на 2.132 сек. с техните машини от клас Open – Honda RCV1000R. Хейдън подобри времето си с 0.65 сек., като показа добър ритъм на състезателна дистанция.

От 11 март на пистата Херес започнат последните тестове за класовете Moto2 и Moto3 преди първия старт в Катар.