Начало Moto News MotoGP: Довициозо диктува темпото в Катар

MotoGP: Довициозо диктува темпото в Катар

31
0

Пилотът на Ducati Андреа Довициозо доминираше във втория ден от последните предсезонни тестове на пистата Лосаил в Катар. Под прожекторите той постигна 1:54,907 и отново показа колко е бърз новият мотоциклет GP15.

В първия ден двамата заводски пилоти на Ducati Довицозо и Андреа Яноне бяха на първите две места. Сега Дови бе първият и единствен пилот, който слезе под 1:55 мин за обиколка. Този път обаче втори бе звездата на Honda, световният шампион Марк Маркес, който изостана на 0,184 сек. Трети стана Яноне на 0,197. Интересното бе, че първите 14 пилоти в класирането се събраха в  една секунда, като сред тях е и най-добре представилия се пилот в клас Open Карел Абрахам, който стана 10-и със своята Honda RC213V-RS.

На пистата Лосаил (дължина 5,4 км), пилотите днес нямаха проблеми с прахта и пясъка от пустинята по състезателната линия, както беше вчера.  Причината е, че активността на тимовете бе по-голяма и това веднагта се отрази върху постиженията. Марк Маркес бе първият, който подобри времето от първия ден на Яноне. Той дълго време оглавяваше класирането, но бе изместен от двамата пилоти на Ducati. Така тримата си разменяха местата, но Довицзиозо с GP15 даде 1:54.907 с напредването на вечерта. Той не само бе най-бързият пилот до момента, но и подобри с 0.2 сек рекорда на Кейси Стоунър, поставен през 2008 г. по време на състезанието. Отборът на Ducati пробваше нова изпускателна система, която тестваха пилотите. За първи път от 2010 г. Desmosedici бяха толкова бързи. Яноне пропусна второто място, като изостана само с 13 стотни от Маркес. Шампионът работеше по настройките на машината на Repsol Honda. Неговият съотборник Дани Педроса бе 6-и, като пробваше нов комплект предни вилки за неговият RC213V.
След трудния първи ден на тестовете, двамата пилоти на Movistar Yamaha сега бяха по-доволни. Хорхе Лоренцо подобри времето си от първия ден от 3 десети и завърши на 4-о място. Неговият съотборник Валентино Роси направи най-бързата си обиколка почти в края на сесията, през нощта, като бе с почти половин секунда по-бърз от вчера. Доктора бе 5-и, на 0.674 сек. от Довициозо и само на една хилядна от секундата от Педроса.

Кал Кръчмлоу още веднъж бе водещият сателитен пилот, като направи впечатляващо представяне със своята CWM LCR Honda и завърши деня 7-и, на 0.717 сек. Той направи най-добрата си обиколка в по-късната част на сесията, тъй като в началото катастрофира. Неговият съотборник Джак Милър успя да подобри времето си с почти половин секунда и стана 21-и, на 1.851. Осми, само на 0.024 сек след съотборника си Кръчлоу беше Брадли Смит със своя Monster Tech 3 Yamaha. Британският пилот пробваше нов шарнир и пак победи съотборника си Пол Есспаргаро, макар и само с една стотна от секундата. Карел Абрахам подобри времето си от първия ден с повече от секунда и отново бе най-бързият в клас Open, като постигна 1:55.765. Това му отдели 10-о време, на 0.674 сек след Маркес със заводската Honda.

Йони Ернандес стана 11-и с Pramac Ducati, като бе с близо секунда по-бърз от съотборника си Данило Петручи. Двамата от екипа на Suzuki Ecstar GSX-RR – Алекс Еспаргаро и Маверик Винялес, заеха съответно 12-о и 14-о място. Те подобриха времената си от първия ден и продължиха работата по настройките на ECU на техните мотори.