Начало Moto News MotoGP: Дани Педроса с 50-а победа в Гран При

MotoGP: Дани Педроса с 50-а победа в Гран При

35
0

Дани Педроса от екипа на Repsol Honda спечели Гран При на Япония на пистата Мотеги, а Валентино Роси увеличи преднината си пред Хорхе Лоренсо на 18 т.

Педроса стартира 6-и в състезанието, но успя да триумфира за 27-и път във висшия клас MotoGP и за първи път след Бърно през 2014 г. Втори финишира пилотът на Movistar Yamaha и лидер в класирането Валентино Роси на 8.573, като постигна рекордния си 14-и подиум за сезона. С това Доктора увеличи преднината си спрямо съотборника си Хорхе Лоренсо на 18 т. Лоренсо бе трети на 12.127 сек. Той имаше проблем с износената си предна гума в края на състезанието, но все пак успя да запише своя 94-и подиум във висшия клас.

Тримата бяха единствените пилоти с шанс за победа в тежките условия на пистата Мотеги. По трибуните имаше  над 50 000 зрители, независимо от дъжда. Състезанието обаче започна навреме, въпреки закъснението от 2 часа на Warm Up сесиите. Роси взе старта и влезе като лидер в първия завой, но Лоренсо веднага се реваншира и на 3-ия и 4-я и дръпна напред. За Роси нещата изглеждаха зле, тъй като на 3-ата обиколка Лоренсо бе със солиден аванс. В същото време Доктора трябваше да се бори с пилота на Ducati Team GP15 Андреа Довициозо. Той обаче имаше проблем с предната гума, когато на пистата се появи суха линия. Така до 10-ата обиколка започна да изостава. В същото време Педроса стегна до 4-о място и бе най-бързият пилот на пистата. На 11-ия тур испанецът изпревари Дови и бе на 2,7 сек. от  Роси. 

Дани Педроса обаче бе с 1.5 сек. по-бърз на обиколка от пилотите на двете машини Yamaha. Той успя да се справи с Роси 9 тура преди края. В същото време предната гума на Лоренсо започна да се разпада на парчета. Дани и Доктора „се съюзиха“ и започнаха преследване на Лоренсо. Педроса го изпревари на правата, когато завършваха 17-ия тур и поведе, за да финишира първи, като така постигна своята 50-а победа в Гран При и спази традицията да печели поне едно състезание във всеки сезон, откакто се състезава в MotoGP.

Битката между двамата пилоти на Yamaha  продължаваше. Роси се приближи до съотборника си, макар неговата предна гума да не изглеждаше по-добре от тази на Лоренсо. Хорхе излезе от пистата на 3-ия завой 5 обиколки преди края, за да подари второто място на Доктора и още 3 точки преднина в класирането. Роси завърши на 8.5 сек. след Педроса. Сега Роси е с 283 т., а Лоренсо с 265 т. Деветкратния световен шампион определено увеличи шансовете си за титлата.

Съотборникът на Педроса – Марк Маркес финишира 4-и на 27.841 сек. и остана 3-и във временното класиране със 197 т.  Маркес кара със чупена кост на лявата си ръка. Той обаче завърши пред Довициозо, който стана 5-и. Пилотът на LCR Honda Кал Кръчлоу остана само на 0.404 сек. след италианеца. Кал обаче направи страхотна битка с Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3), спечели я и стана най-бързият сателитен пилот. Смит стана 7-и и продължи серията си от 21-о поредни състезания, в които е в зоната на точките. Брадли обаче отстъпи едно място назад в класирането – 6-и, на 2 точки след Довициозо.

Пилотът с уайлдкард Катцуки Накасуга (Yamaha Factory Team) направи брилянтно състезание и завърши 8-и, пред Хектор Барбера (Avintia Racing Ducati), който стана най-бързия пилот в клас Open и за първи път е в топ 10 през този сезон. Той излезе на 2 т. в класирането пред Лорис Баз  (Forward Racing), който отпадна. Скот Рединг  (EG 0,0 Marc VDS) оформи топ 10, а след него 11-и бе Алекс Еспаргаро (Team Suzuki Ecstar).