Начало MotoGP News MotoGP: Довициозо пак наби Маркес в последния завой

MotoGP: Довициозо пак наби Маркес в последния завой

1068
0

Андреа Довициозо (Ducati Team) спечели втората си победа за сезона на пистата Ред Бул Ринг. Дови надви основния си конкурент Марк Маркес (Repsol Honda) на последния завой. Позната картина! Не му е за първи път на Дови да натрива носа на шампиона тъкмо на финала. Трети стана новакът феномен Фабио Куартараро (Petronas Yamaha SRT) – с 3-и подиум за сезона.

След поредната невероятна битка на Ducati с Honda пилотите на двата отбора поднесоха още един невероятен спектакъл. Благодарение на Довициозо, Ducati запази своя рекорд от 100% победи на австрийската писта.

Маркес беше на първа позиция за трети пореден път на Ред Бул Ринг след 2017 г.

Той подобри рекорда на Мик Дуън с 59 полпозишъна в 119-ия си старт при кралете. Това е 49,6% от състезанията. След загубата от Дови обаче, Ред Бул Ринг остава единствената писта от сегашния календар, на която Маркес не е печелил състезание. Ще трябва да почака догодина. Въпреки това шампионът води с 58 т. във временното класиране.

Маркес бе изпреварен от Дови на старта. Двамата фаворити влязоха в първия завой, следвани от Джак Милър (Pramac Racing). Маркес и Дови бяха един до друг и се спуснаха по правата с над 300 км/ч., като направиха лек контакт.

Маркес бе по вътрешната линия и излезе извън траекторията, а Дови остана на своя мотор. Това отвори пътя на Куартароро да поведе колоната, а Милър и Алекс Ринс (Suzuki Ecstar) хванаха Маркес и Довициозо на изхода на завоя. Марк бе щастлив, че стана на колела.

После Дови изпревари Маркес на завой 4 и испанецът остана 5-и. Куартараро пък поведе с 0.5 сек.  Дови се върна втори, а Милър и Маркес бяха 3-и и 4-и. Стартиралият отлично Валентино Роси (Monster Energy Yamaha MotoGP) бе 5-и.

Куартараро водеше на 7-ата обиколка, когато Довициозо го изпревари на завой 1. Същото направи и Маркес със своята Honda. Фабио остана 3-и, а двамата фаворити излязоха начело.

Маркес мина пред Довициозо, който като че ли забави темпото. Първите петима бяха само в 1,3 сек.

Милър отпадна, а темпото на Куартараро не можа да остане същото като на Ducati и Honda. Така всички по трибуните се настроиха за поредната битка между двамата най-бързи в MotoGP.

Маркес не можа да дръпне напред. Разликата му с Дови бе около 0,4 сек. Беше ясно, че в първата половина на обиколката Маркес бе по-бърз. Довициозо беше по-силният във втората част. Напрежението нарастваше. Маркес бе напред, а на 0,1 или 0,2 сек. го следваше Дови. Най удобното място да го изпревари бе завой 7, но това не стана.  Имаше нови опити.

На последната обиколка Маркес имаше преднина с половин дължина на мотор, когато двамата се приближиха към завой 1.

Дови го отвори по-широко и Маркес поведе надолу към завой 3. Дови беше близо, но не достатъчно. Двамата влязоха в последния сектор. Дови се спускаше по хълма от завой 8. Беше близо. Дови се измъкна зад Маркес, и поведе в последния ъгъл. Ролите бяха разменени от дуела през 2017 г. Сега Дови се изправи първи със Ducati и Маркес не можеше да направи нищо. Така италианецът попари мечтите на Маркес да спечели в Австрия.

Зад тях Доктора беше хванат от съотборника си Маверик Винялес и Ринс. Тримата се бореха за четвърто място. Пред тях Куартараро видя самотен карирания флаг за 3-ия си подиум в MotoGP. Роси устиска на атаките на Винялес. Ред Бул Ринг никога не е пасвала на Yamaha YZR-M1. Ринс бе 0,021 сек. от Винялес – 6-и.

Двама новаци постигнаха най-добрите си резултати във висшия клас. Франческо Багняя (Pramac Racing) стана 7-и и бе втория най-бърз пилот с Ducati. Мигел Оливейра (Red Bull KTM Tech 3) пък бе най-бързият с KTM на домашната им писта – 8-и. Данило Петручи с Ducati бе разочмарован от 9-ото си място на писта, на която неговият мотор е бърз. На 10-о място завърши сънародникът му Франко Морбидели (Petronas Yamaha SRT).