Начало Moto News MotoGP: Финландия влиза в календара за 2019 г. с Кими Ринг

MotoGP: Финландия влиза в календара за 2019 г. с Кими Ринг

171
0

Гран при на Финландия на пистата Кими Ринг (KymiRing) влиза в календара на световния шампионат на ФИМ в MotoGP за 2019 г. Тогава ще бъде първото състезание от 5-годишния договор, с който мотоциклетната Гран при се връща в страната с невероятна история в моторните спортове.

Датата на включването на състезанието бе потвърдена на пресконференция в Хелзинкската музикална къща, където се събраха почти 50 представители на медиите, за да чуят подробностите за проекта. На пресконференцията присъстваха важни хора, които имат принос за завръщането на финландската Гран При, включително главният изпълнителен директор на Dorna Sports Кармело Еспелета, спортният СЕО на Dorna Карлос Еспелета, министърът по европейските въпроси, културата и спорта Сампо Терхо, председателят на борда на директорите на Кими Ринг Кари О. Солберг, председателят на Финландската мотоциклетна федерация Тапио Невала и мениджъра на проекта Кими Ринг – Тимо Похойла.

Кармело Еспелета каза, че за него е голямо удоволствие MotoGP да се състои на Кими Ринг през 2019 г. Той каза: „За нас е голямо удоволствие да обявим споразумението, което имаме с Кими Ринг. Работата вече е KymiRing. Работата вече е в ход и ние ще предложим на ФИМ Финландия да влезе в календара на MotoGP за 2019 г. Това е страхотен ден, тъй като толкова много години имаше Гран при на Иматра тук във Финландия и ние сме много горди, че обявихме това ново място. Финландия е традиционно място за моторни спортове. Имаше много фантастични ездачи, като си спомням Ярно Сааринен в миналото и сега Мика Калио, както и много други пилоти. Финландците разбират много добре моторния спорт и мисля, че Кими Ринг ще бъде домакин на невероятни събития в бъдеще. Оформлението на пистата е много добро, трасето е бързо и безопасно и ние сме много щастливи да обявим новото състезание.“

Комплексът за моторни спортове Кими Ринг в Иити е в процес на изграждане. Тъй то като се готви да бъде домакин на финландската Гран При, се очаква и значително икономическо въздействие в Южна Финландия в резултат на MotoGP. За състезанието се очакват около 100 000 зрители, като пистата е на стратегическо място е единствената по рода си в Северна Европа. Това прави надпреварата перфектно допълнение към календара на MotoGP.