Начало Moto News MotoGP: Факти преди Каталуня

MotoGP: Факти преди Каталуня

44
0

От утре започва състезателният уикенд на пистата Каталуня край Барселона. Това е 7-и кръг от шампионата и се очаква интересна надпревара. Ето някои интересни факти преди старта на Каталуня.

65 години – Първият ден от тренировките на Каталуня отбелязва 65-ата годишнина от първото състезание, което слага началото на световния шампионат –  в клас 350 cc в ТТ на остров Ман през 1949 г. Състезанието е спечелено от британския пилот Фреди Фрит с Velocette. Фрит спечели всичките 5 Гран При в клас 350 сс през 1949 г. и спечели световния шампионат, преди да се оттегли от състезанията.

61– Победата на Марк Маркес в Муджело и 61-ия път, в който той стъпва на подиума в Гран При. Толкова подиуми има Хорхе Мартинес Аспар и Пиерпаоло Бианки по време на цялата си състезателна кариера. Ако Маркес стъпи още три пъти на подиума, ще се изравни с Марко Меландри.

50% – Победата на Маркес в Муджело е неговата 12-а в клас MotoGP от само 24 старта или той има 50% победи.

23– Пол Еспаргаро празнува своя 23-и рожден ден във вторник преди старта на Каталуня.

16 години – В деня на квалификациите на Каталуня стават 16 години от деня, в който Карлос Чека спечели втората си победа в Гран При в клас 500 на пистата Харама край Мадрид през 1998 г., а друг испанец – Сете Гибернау, спечели първия си подиум в Гран При, като стана 3-и с Honda V-twin.

11 години – В деня на състезанието в Каталуня стават 11 години откакто Лорис Капироси спечели през 2003 г. в MotoGP в Катлуня – първата на една италианска марка във висшия клас.

9 – Второто място на Андреа Яноне на старта в Муджело го прави 9-ия различен пилот, който стартира от първа редица тази година. Освен него това са били Андреа Довициозо Щефан Брадъл, Алваро Баутиста, Дани Педроса, Брадли Смит, Пол Еспаргаро, Марк Маркес и Хорхе Лоренсо.

6 – Тито Рабат е единственият пилот, който е завършвал в топ 4 в клас Moto2 в първите 6 старта този сезон.

6 – Honda има шест поредни победи в MotoGP с Марк Маркес. Това е първи път, в който Honda може да спечели 6 и повече победи в MotoGP от 2003 г. насам.

5 – С победата си в Муджело, Романо Фенати е първият италианец, който взема 3 победи в един сезон в Moto3/125 cс, след Андреа Яноне през 2009 г.

4 – Само четирима пилоти са спечелили точки във всичките 6 старта от Moto3 за 2014 г.: Алекс Ринс, Ефрен Васкес, Алексис Масбу и Дани Кент.

0.65 секунди – Това е общото акумулирано време, което разделя победителя от втория в първите 6 състезания в Moto3 този сезон.