Начало Moto News MotoGP: Хорхе Лоренсо откри сезона с триумф в Катар

MotoGP: Хорхе Лоренсо откри сезона с триумф в Катар

28
0

Хорхе Лоренсо от екипа на Yamaha Factory Racing триумфира в първия кръг от шампионата в MotoGP за Гран При на Катар. Испанецът стартира от първа позиция и спечели, като финишира пред пилотите на Repsol Honda Дани Педроса и Кейси Стонър.
Лоренсо стана първият победител в 1000-кубиковата ера на MotoGP, след като се бори и победи заводските пилоти на Honda. Испанецът бе на първа позиция, но отстъпи първото място на стартиралия перфектно Дани Педроса. След това Лоренсо си върна позицията, докато световния шампион Кейси Стонър не изпревари пилота на Yamaha M1 на 4-ата обиколка. След това Кейси направи 2 секунди преднина пред Лоренсо, докато Педроса бе трети. Изглеждаше, че битката за първото място е свършила, но двамата взеха да настигат Стонър в последните турове. Педроса стана втори, но шампионът за 2010 г. го изпревари, като направи победната си атака на последния завой четири обиколки преди края. Лоренсо спечели победата с 0.852 сек. пред Педроса, а Стонър остана трети. Предполагаше се, че проблем с гумите или в работата на двигателя са причината за забавянето на Стонър, но се оказа, че дясната му ръка е изтръпнала и не я чувствал.
Пилотите на Monster Yamaha Tech 3 Андреа Довицизо и Кал Кръчлоу се бориха за 4-ото място.Спечели го англичанина, който изпревари Андреа в 17-ата обиколка. Ники Хейдън бе най-бързият с мотоциклет Ducati и зае 6-о място, пред пилота на Фаусто Грезини – Алваро Баутиста. Новакът в шампионата от тима LCR Honda Щефан Брадъл започна отлично дебюта си при кралете с 8-о място. След него бе Хектор Барбера (Pramac Racing). Другият заводски пилоти на Ducati – Валентино Роси и съотборника на Лоренсо – Бен Спийс направиха ужасяващо слаб старт в шампионата с 10-о и 11-о място
Колин Едуардс спечели битката при новите отбори CRT, като финишира 12-и, на 12 сек. пред пилотът на Aspar Aprilia Ранди де Пюние. Едуардс и неговият Suter-BMW бяха на близо минута зад Лоренсо, но само на секунда след Спийс.
Марк Маркес (Team CatalunyaCaixa Repsol) спечели състезанието в клас Moto2 за Гран При на Катар на пистата Лосаил. Вторият в класирането за миналата година Маркес, който имаше проблем с окото и не участва в зимните тестове, изпревари Томас Люти в началото на последната обиколка. Марк изпревари швейцареца при спирането за първия завой, Люти излезе извън пистата. Андреа Яноне едва не пострада, тъй като си движеше плътно зад задното колело на Маркес, но го изпревари. Пилотът на Speed Master поведе, но само за няколко завоя, защото пилотът на Repsol Suter Маркес го изпревари на финалната права само с 0.061 сек. Пол Еспаргаро, който бе също един от лидерите завърши трети пред своя съотборник от (Pons 40 HP Tuenti) – Естев Рабат.
Испанецът Маверик Винялес спечели първото състезание в новата ера на най-малкия клас – Moto3 за Гран при на Катар. Той бе най-бърз на пистата Лосаил, след като успя да се пребори с новака от Италия – 16-годишният Романо Фенати, който при дебюта си в Гран При не само стъпи на подиума, но и бе лидер на колоната. Трети, също след фантастична битка със седем пилоти стана стартиралия от първа позиция Сандро Кортезе.