Начало Moto News MotoGP: Кръчлоу с историческа победа в Бърно

MotoGP: Кръчлоу с историческа победа в Бърно

42
0

Кал Кръчлоу стана първия британски пилот, спечелил победа след 35 години в кралския клас. Пилотът на LCR Honda финишира първи на пистата Бърно за Гран При на Чехия. Освен това Кал бе вторият независим пилот, който триумфира през този сезон след Джак Милър (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), който спечели на Ассен.  Това бе е дна от най-атрактивните победи тази година.  В хаотичното състезание на подиума стъпиха още Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP) и Марк Маркес (Repsol Honda), съответно 2-и и 3-и.

След като продължи да вали по време на състезанието в Moto2, за старта в MotoGP дъждът започна да спира.  От първа позиция Маркес направи лош старт и покрай него профучаха Хорхе Лоренсо (Movistar Yamaha MotoGP) и Андреа Яноне с Ducati. След това обаче Лоренсо и Роси изпуснаха позициите си. Маркес предпочете да играе на сигурно и остана в средата на първата десетка, докато Яноне, съотборникът му Андреа Довициозо и Скот Рединг (Octo Pramac Yakhnich) излязоха начело. След това обаче Кръчлоу се оказа печеливш, тъй като използваше комбинация от твърди предна и задна гуми, като от 15-а позиция излезе отпред. Довициозо пък имаше проблем с гумите.

Всички пилоти с меки гуми започнаха да имат проблеми, докато Кръчлоу бе пред Валентино Роси. Доктора на това състезание празнува 20 години от първата си победа в Гран При – като пилот със 125-кубиков мотоциклет. Двамата излязоха напред в класирането, като окупираха първо и второ място изглеждаше почти невъзможно. Марк Маркес избра момент да отвърне на удара и да заеме 3-а позиция, докато Яноне и Хектор Барбера спореха за подиума. Така той финишира след роси и запази лидерството си, като е на 53 т. след Роси, който вече е на 2-а позиция в класирането. Доктора измести съотборника си Лоренсо, който финишира 17-и без да вземе точки и изостава на 59 от Маркес. Лоренсо направи огромна грешка със стратегията си.  

По-късното износване на гумите се оказа решаващо и за Лорис Баз (Avintia Racing), който изпревари съотборника си Хектор Барбера и стана 4-и. това е най-доброто класиране на Лорис досега при кралете. На 6-о място се класира Юджийн Лавърти (PULL&BEAR Aspar), който бе задминат от Баз, но пък успя да изпревари Яноне. Същото стори Данило Петручи (Octo Pramac Yakhnich), който успя да стане 7-и, като бе със повече от секунда по-бърз от Яноне – 8-и. Девети стана Маверик Винялес (Suzuki Ecstar), а след него бе Тито Рабат (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), който постигна първия си финал в топ 10 в MotoGP.