Начало Moto News MotoGP: Лоренсо най-бърз в първия тестов ден във Валенсия

MotoGP: Лоренсо най-бърз в първия тестов ден във Валенсия

34
0

Хорхе Лоренсо (Movistar Yamaha MotoGP) бе най-бърз в първия от трите тестови дни на пистата Рикардо Тормо във Валенсия. Денят ще се запомни и с това, че световният  шампион Марк Маркес показа на брат си Алекс, носител на титлата в Moto3, как се кара прототип от висшия клас.

Четирите първи места в класирането окупираха пилоти на Yamaha. След Лоренсо се наредиха съотборниците от Monster Yamaha Tech3 Пол Еспаргаро и Брадли Смит. Най-доброто време на Лоренсо бе 1:30.975, а неговият съотборник Валентино Роси работеше по редица подобрения на техните машини YZR-M1. Доктора даде 4-о време на 0.275 сек. от Лоренсо. Пол Еспаргаро, който стана Новак на годината изостана на 0,143 сек, а Смит на 0,229 сек.

Алекс Маркес получи прекрасен подарък за титлата си в Moto3. Той кара няколко обиколки с машината на по-големия си брат – Repsol Honda RC213V и двамата бяха заедно на пистата. Двамата навъртяха по десетина обиколки, като заеха последните места в класирането, на повече от 5 сек. след Лоренсо, но пък предизвикаха аплодисментите на над 15 000 зрители на пистата. Съотборникът на Маркес от Honda – Дани Педроса работи пълноценно, даде 6-о време и изостана на 0.627 сек. от Лоренсо.

Bridgestone предостави на тестовете същите спецификации гуми, каквито бяха взели за състезанието, за да помогне на отборите с данните, като само по-твърдата задна гума бе с малко по-различна спецификация.

Авндреа Довициозо бе 7-и, докато новият му колега от заводския отбор на Ducati Яноне бе 5-и на 0,490 сек. от Лоренси. Яноне работеше със същия пакет, с който завърши сезон 2014. Мотоциклетът на двамата за 2015 г. ще бъде предоставен на Сепанг, след зимната пауза и затова сесията им приключи още в първия ден. Йони Ферандес и новият му съотборник от Pramac Racing Данило Петручи бяха съответно 10-и и 13-и, като двамата караха само версията GP14. Утре Ернандес ще пробва версията GP14.2.

Новият тим CWM LCR Honda свърши отлична работа с новия пилот Кал Кръчлоу и Джак Милър. Двамата бяха на пистата, като Кръчлоу стана 8-и с новия за него RC213V, докато Милър въртя яко 61 обиколки с машината за 2014 г.  в категорията Open на Honda, за да се адаптира в клас MotoGP. Скот Рединг (Marc VDS Racing Team) завърши деня 15-и, като тестваше RC213V, а обиколката му бе 2 сек. по-бавна от на Лоренсо.

Испанската двойка Алекс Еспаргаро и Маварик Винялес стартираха своето приключение Suzuki. Новакът Винялес бе 17-и, на около секунда след по-опитния си съотборник, който бе 14-и. Еспаргаро стана 14-и, на 1.34 сек. от Лоренсо.

Появиха се и заводските машини на Aprilia, които първо тества Алекс Хофман, а Марко Меландри направи по-късно излизане на пистата с новия заводски тим Factory Aprilia Gresini. Алваро Баутиста също завъртя обиколки, като пробваше различна опция за всмукване на въздух в новия двигател с пневматични клапани.

NGM Forward Racing приветства идването на Щефан Брадъл и младокът от WSBK Лорис Баз. Отборът работеше върху шасито и окачването, като новите им пилоти се адаптираха върху пакетът Forward-Yamaha.