Начало Moto News MotoGP: Лоренсо печели полпозишън след 29 смени на върха

MotoGP: Лоренсо печели полпозишън след 29 смени на върха

49
0

Хорхе Лоренсо спечели първата позиция в домашната си Гран При на Испания на пистата Херес. Той бе най-бърз в квалификацията в MotoGP, която се превърна в невероятен трилър.
След трите свободни тренировки на мокра писта, квалификацията бе отчасти на сухо, а след това и на мокро, но времето бе студено, с надвиснали черни облаци. За един част по време на сесията лидерите в класирането се смениха 29 пъти от осем различни пилоти – Ранди де Пюние, Ники Хейдън, Кейси Стонър, Кал Кръчлоу, Щефан Бардъл, Алваро Баутиста, Дани Педроса и Хорхе Лоренсо, който накрая се закрепи на първо място. Пилотът на Monster Yamaha Tech 3 Кръчлоу имаше преднина преди да започне да вали дъжд преди сесията да бъде преполовена. Англичанинът се прибра в питлейна и изглежда нямаше кой да подобри времето му.
Испанците Педроса и Лоренсо обаче доминираха в последната част на сесията, като двамата си размениха местата 6 пъти, прпеди звездата на Yamaha sда се възкачи на първото място със само 0.135 сек. пред пилота на Repsol Honda. Най-добрата обиколка на Лоренсо бе с 0,2 сек. под рекорда за обиколка по време на състезанието. Първа редица допълни пилотът на Ducati Ники Хейдън след чудесно каране в сухия период, но е на повече от една секунда от времето на Лоренсо.
Кал Кръчлоу катастрофира, когато се бореше за четвърто място на старта и успя да го постигне преди да падне. Двукратният световен шампион Кейси Стонър стана пети, а втора редица допълни съотборника на Лоренсо в Yamaha Бен Спийс.
Другият пилот на Ducati Валентино Роси караше на мокро и ще стартира чак от 13-а позиция. Италианецът бе последен от заводските мотоциклети, а бе победен и от пилота на Aspar Aprilia CRT Ранди де Пюние – 10-и.
В клас Moto2 най-бърз бе Марк Маркес от екипа CatalunyaCaixa Repsol, следван само на 0,080 сек. от Такаки Накагами (Italtrans Racing Team) и на 0,268 сек. от Рол Еспаргаро (Pons 40 HP Tuenti).
Голяма бе изненадата в новия клас Moto3, където квалификацията спечели испанският шампион в клас 125 куб. см Алекс Ринс, който едва във второто си състезание зае първата позиция на старта. Пилотът на Estrella Galicia постигна 1:57,507, а Сандро Кортезе от Red Bull KTM Ajo остана на близо 2 десети след него. Трети стана съотборника на Ринс Мигел Оливейра.