Начало Moto News MotoGP: Маркес спечели едно от най-щурите състезания

MotoGP: Маркес спечели едно от най-щурите състезания

72
0

Марк Маркес спечели едно от най-драматичните състезания в историята на Гран При. На пистата Мизано той финишира първи, пред Брадли Смит и Скот Рединг. Лидерът в класирането Валентино Роси стана 5-и, а Хорхе Лоренсо катастрофира.

Звездата на Repsol Honda спечели 4-ата си победа за сезона, 23-а в кариерата си и първа на пистата Мизано като пилот от висшия клас.  Пред рекордните 92 000 зрители на Мизано, сценарият на състезанието бе драматичен. Малко след старта заваля дъжд, като пилотите трябваше да вземат моторите си с мокри гуми, но дъждът скоро спря, пистата изсъхна и се наложи отново връщане към сликовете.  В този хаос, продължил от старта до финала, Валентино Роси успя да се докопа до 5-о място и сега води в класирането с 23 т. пред съотборника си Хорхе Лоренсо, който падна. На Лоренсо бе направена рентгенова снимка на дясната ръка и бе установено, че има контузия  

Драмите започнаха още на стартовата решетка, когато започна да вали дъжд и пилотът с уайлдкард на Ducati Team Микеле Пиро имаше проблем с неговия GP15 и бе принуден да стартира от питлейна с втория си мотоциклет, оборудван с мокри гуми.  В същото време в първата обиколка Лоренсо тръгна напред. На втората обиколка бе даден сигнал, че пилотите могат да влизат в бокса за вторите си мотоциклети, тъй като времето се влошаваше. Лоренсо водеше, а Маркес бе близо до него и Валентино Роси.

Тримата започнаха битка.  Маркес дори за момент излезе начело. Дъждът обаче взе да намалява. Марк влезе в бокса за мотора си със сухи гуми. Лоренсо и Роси преминаха през пита един след друг, в две поредни обиколки. Когато Доктора излезе на пистата, Лоренсо загуби контрола в предпоследния завой и падна. Това е първото му отпадане от началото на годината.

Маркес вече беше лидер пред Смит, а Лорис Баз бе изпреварен от Рединг за третата позиция. Така за първи път след Гран При на Венецуела през 1979 г. двама британски пилоти завършват на подиума. Тогава там бяха Бари Шийн и Том Херън.  

Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3)  зае второто място, защото остана на пистата със сликовете. Докато беше мокро той слезе под 20-о място, но след изсъхването на трасето се придвижи напред и стигна до втория си подиум в кариерата.  Скот Рединг от екипа на Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing падна на 4-ия завой, но направи много здраво каране, успя да навакса и за първи път стъпи на подиума при кралете.

Новакът Лорис Бас (Forward Racing) постигна най-доброто класиране и то в клас Open. Роси не позволи на Данило Петручи да го изпревари и стана 5-и. за първи път от началото на година Доктора не е на подиума, но преднината му пред Лоренсо стана 23 т.  Двамата от Ducati Андреа Яноне и Андреа Довициозо завършиха седми и осми, а Дани Педроса (Repsol Honda) и Алекс Еспаргаро със Suzuki оформиха топ 10.