Начало Moto News MotoGP: Маркес най-бърз на първите тренировки в Катар

MotoGP: Маркес най-бърз на първите тренировки в Катар

41
0

Световният шампион в MotoGP Марк Маркес бе най-бърз на първите свободни тренировки на пистата Лосаил в Катар. Така испанецът откри състезателния сезон на върха на класацията.

В средата на първите 45-минутни тренировки Маркес постигна 1:55.281 със своята машина Honda RC213V, която е с някои нови настройки. Съотборникът му от Repsol Honda Дани Педроса изостана само на 0.076 сек и е единственият пилот, който е с разлика под 4 десети от шампиона. Така екипът на Repsol Honda окупира първите две места, след като на последните тестове на същата писта бе засенчен от новия Ducati GP15. Сега обаче не заводските машини на Ducati бяха основен конкурент на Honda.
Това бе мотоциклетът на Team Suzuki Ecstar, каран от Алекс Еспаргаро, който завърши на 0.404 сек от машините Honda на Маркес и Педроса. Така испанецът завърши сесията на трета позиция с новия GSX-RR. Еспаргаро се възползва от възможността да кара с много мека гума, която се дава на заводските отбори, които нямат победа от 2013 г. досега. Въпреки това той бе много доволен и от темпото си с твърдите гуми. Двукратният световен шампион в MotoGP Хорхе Лоренсо не изглеждаше много щастлив от работата си, въпреки че стана 4-и със своя Movistar Yamaha YZR-M1.

Кар Кръчлоу от екипа на CWM LCR Honda завърши на впечатляващото 5-о място, като бе най-бърз от сателитните пилоти. Той призна, че не е дал максимума на първата тренировка, защото отново е имал проблем със спирачките. Кал бе категоричен, че е можел да направи да направи още по-бърза обиколка, ако не е бил пилот, който му е попречил на последния завой при бързия тур. Това бе Майк ди Мелио от Avintia Racing Ducati, който получи една наказаелна точка от директорите на състезанието, че е карал бавно в състезателната линия, след като е завършил бързите си обиколки.
Данило Петручи от Pramac Ducati заяви, че е имал късмет, за да завърши 6-ти, преди заводските пилоти на Ducati. Той постави нова гума преди края на сесията, което му даде възможност за запише бързо време. Италианецът получи проблем с GP14.1 на излизане от пита и вместо да започне бърза обиколка, трябваше да се прибере в бокса, за да вземе резервния си мотоциклет и да постигне най-доброто време. Андреа Довициозо призна, че се бори усилено, за да получи същото усещане за машината, каквото имаше на последните тестове на Лосаил. Той използва и двата си мотоциклета с различни настройки, за да подобри времето си, но завърши 7-и, на 7 десети от Маркес. Звездата от Pramac Racing Йони Ернандес бе зад заводския пилот Довициозо – 8-и. Той е доволен от работата си и смята, че ако направят някои подобрения, ще бъде по-бърз на следващите тренировъчни сесии.

Деветкратният световен шампион Валентино Роси имаше разочароваща сесия и стана 9-и. Доста трудно му бе на трасето и сподели, че е имал проблем със сцеплението на задното колело, като се надява отборът му да поработи върху това. Андреа Яноне оформи топ 10 с втория заводски мотор на Ducati. Той каза, че условията са различни от последния тест, защото не могат да постигнат предишното си впечатляващо темпо.