Начало Moto News MotoGP: Маркес спечели епичен дуел с Лоренсо на Инди

MotoGP: Маркес спечели епичен дуел с Лоренсо на Инди

67
0

Марк Маркес спечели Гран при на Индианаполис и направи уникален рекорд на американската писта след дълга битка с Хорхе Лоренсо в MotoGP. 

Пилотът на Repsol Honda Маркес спечели пета поредна победа на легендарното трасе Indianapolis Motor Speedway –  2 в Moto2 и 3 в MotoGP. Двамата с Лоренсо (Movistar Yamaha) направиха невероятна битка, която спечели Маркес с 0.688 пред сънародника си. Лидерът в шампионата Валентино Роси бе трети на 5.278, като реализира рекорд от 100% присъствие на подиума. Той остава начело в класирането с 9 т. аванс пред Лоренсо.

След като състезанията в Moto3 и Moto2 бяха обявени за мокри, пилотите в MotoGP бяха привилегировани да карат на сухо. След старта, Лоренсо се изстреля първи и вледзе начело на колоната в първия завой, пред стартиралия от първа позиция Маркес, който се лепна плътно зад него. Пред 68 000 зрители на Брикярд, двамата направиха страхотен спектакъл. Маркес бе в ролята на хрътка, която преследва заекът Лоренсо, като дебнеше да настъпи неговото време. И то дойде три обиколки преди финала, в първия завой, когато Маркес атакува и излезе начело, за да донесе победа №700 на Honda. Той финишира на повече от половин секунда пред сънародника си. Това бе 9-а поредна победа на Маркес на състезание в САЩ и за първи път прави две поредни победи този сезон.

Роси стартира от 8-о позиция, но направи сензационна първа обиколка и стигна до 4-о място, като започна преследване на Дани Педроса и успя да го изпревари за последното място на подиума на първия завой на 18-ата обиколка. Така италианецът се реабилитира за слабото си представяне на квалификацията, като имаше амбициите дори да гони двамата пилоти начело, но не можа да съкрати преднината на Маркес и Лоренсо. Така Доктора пресече финала на 0.181 сек. пред Педроса и на 6.147 сек. след Маркес.

Андреа Яноне (Ducati Team) остана далеч назад – на 21.528 сек. – 5-и, а след него бе Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3) на 21.751 сек. Така италианец ознаменува своя 26-и рожден ден, като пресече финала само на 0.223 сек. пред Смит. Британецът стартира 9-и и отново направи брилянтен старт, като стигна до 5-о място в първите няколко завоя. За лош късмет той излезе извън пистата на 10-ия завой и се ворна отново в битката, но стигна до 6-о мяст. Неговият съотборник Пол Еспаргаро бе на 8.627 сек. – 7-и. кал Кръчлоу от CWM LCR Honda успя да догони Смит при старта и влезе в топ 10, като пресече финала 8-и. Андреа Довициозо също излезе извън пистата във втория завой на първата обиколка, което го прати на последно място в колоната. Той обаче успя да се придвижи напред и стана 9-и, а топ 10 оформи пилотът на Octo Pramac Racing Ducati Данило Петручи. Съотборникът му Йони Ернандес бе 12-и. 

В зоната на точките влязоха още двамата пилоти на Team Suzuki Ecstar GSX-RR – Маверик Винялес – 11-и и Алекс Еспаргаро – 14. Скот Рединг  (EG 0,0 Marc VDS Honda) бе 13-и. Хектор Барбера  (Avintia Racing) стана 13-и и първи в клас Open.

Роси води в класирането със 195 т., а съотборникът му Лоренсо е втори със 186. Маркес излезе на 3-а позиция със 136  и изостава на 56 т. от лидера.