Начало Moto News MotoGP: Марк Маркес завърши сезона с рекордна 13-а победа

MotoGP: Марк Маркес завърши сезона с рекордна 13-а победа

28
0

Световният шампион Марк Маркес завърши достойно сезона, като спечели рекордната 13 победа за 2014 г. на собствен терен – в Гран При на Валенсия, на пистата Рикардо Тормо. На подиума му асистираха Валентино Роси и Дани Педроса. С това второ място, Роси стана и втори в крайното класиране за сезона.

Преди да триумфира като победител, пилотът на Repsol Honda успя да се наслади на успеха на брат си Алекс, който грабна титлата в най-малкия клас. След това Марк успя да подобри рекорда на Мик Дуън от 12 първи места за един сезон през 1997 г. На Сепанг Маркес изравни постижението на австралиеца, а сега записа още един рекорд срещу името си. Другата интрига бе кой ще стане втори в класирането. На състезанието заваля лек дъжд и Хорхе Лоренсо и Андреа Яноне избраха да сменят байковете си с такива с настройки за мокро на 20-ата обиколка. Това се оказа грешка. Когато пресече линията втори, Роси (Movistar Yamaha MotoGP) отчете 13-ия си подиум за този сезон и взе второто място в шампионата. Другият пилот на Repsol Honda – Дани Педроса спечели 10-ия си подиум за сезон 2014.

Двамата от Ducati Андреа Довициозо и Кал Кръчлоу се бориха до последно за 4-ото място и Довициозо победи Кал на финала само с 0.068 сек. в последното им състезание като съотборници. Шести стана Пол Еспаргаро (Monster Yamaha Tech3), който затвърди 6-ото си място като новак в един отличен сезон.- Брат му Алекс от екипа на NGM Forward Racing, пресече финала на 0.284 сек. след Пол и стана 7-и. Щефан Брадъл (LCR Honda MotoGP), пилотът с уайлдкард Микеле Пиро и Скот Рединг (GO&FUN Honda Gresini), оформиха топ 10.

Марк Маркес пое инициативата и поведе на 11-ата обиколка, като изпревари стартиралия от първа позиция Роси и лидера в началото на състезанието Яноне (Pramac Racing). На половината дистанция Яноне премина през чакъла, като излезе от лидерската група. На 20-ата обиколка той и Лоренсо влязоха за моторите с мокри гуми и това им съсипа състезанието. Особено на Лоренсо, който се бореше с Роси за второто място.