Начало MotoGP News MotoGP: Маркес изпревари Куартараро в последната обиколка, за да триумфира на Мизано

MotoGP: Маркес изпревари Куартараро в последната обиколка, за да триумфира на Мизано

721
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка: Honda

След като в две поредни състезания световният шампион и лидер във временното класиране Марк Маркес губеше победата в последната обиколка, сега испанецът спечели точно в нея. Пилотът на Repsol Honda стана първи на пистата Мизано за Гран при на Сан Марино.

След драматично преследване през цялата дистанция, в последния тур Марк успя да изпревари 20-годишния Фабио Куартараро (Petronas Yamaha SRT). Новакът направи блестящо състезание и бе на крачка от първата си победа. Трети стана Маверик Винялес (Monster Energy Yamaha MotoGP), който стартира от първа позиция.

С този успех Маркес вече има 77 победи – с една повече от Майк Хейлууд. С успеха си в Мизано испанецът увеличи на 93 т. преднината си във временното класиране пред Довициозо. Във висшия клас Марк спечели своята 51-а победа.

Винялес стартира от първа позиция и поведе, следван от Куартараро и Франко Морбидели (Petronas Yamaha SRT).

Маркес изостана на старта, но започна да се придвижва напред. Стана 3-и, а Куартараро изпревари Винялес в 3-ата обиколка и поведе. Малко след това и Марк задмина Винялес. Така той и Куартараро поведоха битка за челото.

Отличен старт направи Пол Еспаргаро (Red Bull KTM Factory Racing) и бе в челото, но първо го изпревари Маркес. След това пилотът на КТМ започна да потъва надолу, като е изпреварен от Валентино Роси (Monster Energy Yamaha) и Андреа Довициозо (Ducati Team). По-късно Роси се справи и с Морбидели, за да заеме 4-ото място.

Алекс Ринс от екипа на (Suzuki Ecstar) падна, а малко по-късно го последва и Кал Кръчлоу (LCR Honda CASTROL). В същото време преследването в челото продължи. Куартараро не можеше да се откъсне от Маркес. Така се стигна до последната обиколка.

Маркес атакува и изпревари Куартараро на старт-финалната права в началото на финалния тур. Фабио даде здраво газ след завой 3, излезе добре от него и на 4-ия пак се върна на върха.

На завой 8 Маркес спря по-късно и пак поведе. В завой 10 той затвъри аванса си пред Куартараро. Пилотът на Yamaha обаче успя да се доближи до лидера на 11 и 12 завои. Французинът беше точно зад Маркес в бавния десен завой 14. Маркес премина в защитната траектория и беше бавен във върха на завоя.

Куартараро се опита да се отдръпне, спря рязко и моторът му почти докосна задното колело на Маркес. После пилотът на Yamaha загуби скорост и всичко приключи. Маркес се върна към победата след две поредни втори места в състезания, където губеше в последния завой на последната обиколка. 

Куартараро остава втори, но направи отлично каране. Това е 4-и подиум за Фабио. Винялес остана 3-и. След него на 4-о място финишира съотборникът му Роси.  Пети стана Франко Морбидели. Така Yamaha нареди и четирите си мотоциклета от 2-о до 5-о място.

Шести финишира Андреа Довициозо и взе 10 т. Шансовете му за титла обаче намаляват. 7-и стана Пол Еспартаро, като това е едно от най-добрите класирания на КТМ за този сезон.  За разлика от съотборника си Ринс, който падна, Хоан Мир докара своя Suzuki до финала – 8-и. Топ 10 оформиха Джак Милър (Pramac Racing) и Данило Петручи с Ducati.

Пълно класиране от състезанието на Мизано