Начало Moto News MotoGP: Маркес победи Лоренсо с 1 хилядна

MotoGP: Маркес победи Лоренсо с 1 хилядна

46
0

Само с 1 хилядна от секундата новакът в MotoGP  Мак Маркес победи световния шампион Хорхе Лоренсо в третата и последна свободна тренировка за Гран При на Катар. Съгласно новите правила за квалификация, вече са определени пилотите за Q2.

От 2013 г., първите 3 от 4-те тренировъчни сесии имат пряко влияние за квалификацията. Това бе причината за сериозното напрежение в долната половина на топ 10, където пилотите искат да попаднат, за да се борят за първата позиция.  Сесията започна с опасения, че дъждът може да завали отново, но това не се случи. Маркес (Repsol Honda Team) постигна 1:56.084 и декларира, че иска да се бори за полпозишън в дебюта си в MotoGP, като победи отново Лоренсо, но този път с минималната разлиха от 1 хилядна от секундата. БританецътКал Кръчлоу комфортно се намърда в Q2 за тима си (Monster Yamaha Tech 3), като изостана на 0,242 сек. от Маркес. Валентино Роси остана 4-и в първия състезателен уикенд  от връщането му Yamaha Factory Racing. Прицелен в топ 5, Андреа Довициозо успя да зарадва Ducati Team в първото състезание за този тим, а след него бе Дани Педроса, който бе разочарован от 6-ото си място, макар то да му гарантира Q2.

В третата тренировка се разрази драматична битка за останалите места в топ 10. Алваро Баутиста (GO&FUN Honda Gresini) стана 7-и, а след него бе другият пилот на Ducati Team Ники Хейдън. Отлично се представи друг новак – Брадли Смит, който стана 9-и и е вторият пилот на Tech 3 в десетката. Щефан Брадъл зае 10-а позиция за LCR Honda MotoGP. Само 9 десети от секундата разделят първите 10, като в групата има пилоти, разделени само от няколко хилядни.

В края на Q1 утре ще бъдат определени и позициите от 13 до края, а най-бързите двама ще влязат в топ 12 за Q2. Предрича се, че битката ще е между двамата пилоти на Pramac – Андреа Яноне и Бен Спийс, както и Алекс Еспаргаро (Power Electronics Aspar), най-бързият пилот с машина CRT. Тримата заеха позициите от 11-а до 13-а.